Türk sinemasının ilk yerli filmine ‘Merkez Ordu Sinema Dairesi’ adıyla 1914 yılında imza atan TSK Foto Film Merkezi Komutanlığı, 29 Mayıs günü 100. yıldönümünü kutlayacak.

Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı yıl 14 Kasım 1914 tarihinde Fuat Uzkınay tarafından İstanbul Yeşilköy’de ‘Aya Stefanos Rus Abidesi’nin Yıkılışı’ adıyla çekilen ilk yerli film; Yeşilköy’de (Aya Stefanos), Osmanlı-Rus savaşının sonunda imzalanan ve ulusal onuru zedeleyen bir antlaşmanın anısına dikilen abidenin yıkılışını konu ediniyor.

Türk beyaz perdesinin de ilk yapımı olma özelliğini taşıyan filmin üzerinden geçen 100 yıllık sürede TSK Foto Film Merkezi Komutanlığı’na dönüştürülen kurumda, ordunun görsel ve işitsel hafızasına çok önemli eserler kazandırıldı. Son teknoloji cihazları ve yetişmiş personeliyle, TSK’nın tüm önemli faaliyetlerini görüntüleyerek yurt içi ve yurt dışı tanıtımına katkı sağlayan TSK Foto Film Merkezi Komutanlığı’nın, uluslararası askerî film festivallerinde kazandığı pek çok ödülü bulunuyor.