Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Macide Bengü Başlamışlı İmadoğlu, Manisa Soma'da yaşanan 301 madencinin hayatını kaybettiği olayın yüzyılın en büyük iş faciası olduğunu belirtti. İmadoğlu, "Soma’da yaşanan kaza değil cinayettir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın gerçek sorumluları ise halâ kamuoyu önünde hesap vermemiştir." dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İmadoğlu, Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan facianın sebebinin özelleştirme ve taşeronluk olduğunu vurguladı. Dr. İmadoğlu, "301 canımızın gittiği bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi; kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi politikalardır." ifadelerini kullandı.

'İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE AVRUPA 1.SİYİZ'

Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam ettiğini belirten Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Macide Bengü Başlamışlı İmadoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: "Ülkemiz, iş cinayetlerinde, işçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye'de ölümlü iş kazası oranı 100 binde 20,5, İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerde 100 binde 2' dir. Tablo son yıllarda daha da vahim bir hal almıştır. İşçilerin, işçi örgütlerinin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin de müdahil olacağı bir çalışmayla, akılcı, önce insan diyen tedbirler ivedilikle masaya yatırılmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliğine önem verilmelidir. Maden işçilerinin dramı, grizu patlamaları, göçükler, acılı aileler çocukluğumuzdan beri hafızamızda yer etmiştir. Hangi kömür ısıtacaktır şimdi yetim ailelerinin evini, yüreğini? Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız."