Adana'da, bir imamın Almanya'da vefat eden bir kadının Alevi olduğu gerekçesiyle selasını okumadığı ileri sürüldü. Cenaze yakınlarının tepki göstermesinin ardından imamın sela okuduğu belirtilirken imam Tarhan ise 12 yıldan bu yana görev yaptığı mahallede kimseyle sorun yaşamadığını 'Alevilerin selası mı olur?' şeklinde bir söz de sarfetmediğini söyledi.

Almanya'da yaşayan 54 yaşındaki Nurten Mirzeler, hayatını kaybetti. Merkez Yüreğir ilçesi Cumhuriyet mahallesinde yaşayan kardeşi Recai Mutluer, cami imamının yanına giderek, ablasının Almanya’da vefat ettiğini, şehre getirip burada toprağa vereceklerini, bunun için sela okumasını istedi. İmam Tarhan, sela için bir kağıda hayatını kaybeden kadının ismini yazıp cebine koydu. Yakınları Nurten Mirzeler’in cenazesini almak için cumartesi sabahı havaalanına gitti. Ölen Mirzeler'in kız kardeşi Hasibe Kıstak ile komşularıyla imamın sela vermediğini ileri sürüp cami lojmanına gitti. İmama niçin sela okumadığını soran genç kadına iddialara göre, imam, "Alevilerin selası mı olur?" diye cevap verdi. Cami lojmanının önünde toplanıp kapıya ve pencereye vurarak tepki gösteren vatandaşlara imam, selayı okuduğunu ancak erken olmasından dolayı duymamış olabileceklerini söyleyip, kısa süre sonra yeniden okudu.

Sela tartışması üzerine Adana Müftüsü Arif Gökçe, Ali Hocalı mahallesinde toprağa verilen Mirzeler'in cenazesine katılarak ailesi ile görüştü, imam hakkında idari soruşturma başlatıldığını bildirdi. İmamın selayı okumadığını ileri süren Hasibe Kıstak, "Ağabeyim akşam selanın okunması için imamla konuştu. Sabaha kadar acımızdan uyumadık. Sela okunmayınca imamın evine gittim, bana ‘Alevilerin selası mı olur?' dedi. O anda şok oldum, Komşularımız sinirlendi. Kalabalık artınca imam, sabah namazından sonra selayı okuduğunu söyledi. Bize ‘Siz uyuduğunuz için duymamışsınızdır' dedi. Ben de ‘dinine imanına selayı okuduğuna dair yemin eder misin?' dedim. Yemin etmedi. Kimse duymadığını söyleyince tepkiler üzerine selayı okumak zorunda kaldı. Akşam da gelip özür diledi ancak, yine ‘Cumartesi günü izin günümdü istesem okumazdım, hayrıma okudum' dedi. İmamın mahalleden gitmesini istiyoruz." dedi.

Eşi 4 yıl önce ölen Aysel Ortatepe de aynı imamın eşinin selasını yine Alevi oldukları için okumadığını ileri sürdü. Ortatepe, "İmama sela okuması için gittim. ‘Alevilere sela okunmaz' dedi. Biz de başka imam bulup sela söylettik. Bu imam ayrımcılık yapıyor. Hepimiz Allah'ın yarattığı kullarız, bu ayrımcılık nedir?" diye konuştu.

Cami lojmanında oturan imam, devlet memuru olduğu belirterek 12 yıldan bu yana mahallede imamlık yaptığını bildirdi. Cenaze yakınlarından birinin sabah sela okumasını istediğini belirterek ismini yazıp kağıdı cebine koyduğunu bildirdi. Camiye gelenlerden birine kendisine hatırlatması tavsiyesinde bulunan imam Tarhan, “Sabah namazından sonra hava karanlık olduğu için havanın biraz daha aydınlanmasını bekledim, sonra selayı okudum. Bir süre sonra cenaze yakınlarından bir kadın ile yanında birkaç kişi gelip selanın okunmadığını söyledi. Ben de okuduğumu, duymamış olabileceklerini söyledim. Yeniden okudum. Mahalle dışından birilerinin siyaseti yöne çekmek istediklerini düşünüyorum. Bugüne kadar kimseye ayrımcılık yapmadım, yapmam da mümkün değil. Ölü üzerinden nemalanılmaz. Komşularımla şu güne kadar herhangi bir problem yaşamadım. Evimde çıkan yangına ilk onlar koştu. Böyle bir şey söz konusu olamaz.” diye konuştu.