Adana’da son zamanlarda belediye meclislerinde imar tadilatı altında düzenlemelerin birbiri ardına yapılmaya başlanması kamuoyunda kuşkuyla karşılanmaya başlandı. Vatandaşlar, ‘Acaba getirisi yüksek alanlar ranta mı açılıyor?’ şeklinde soru sormaya başlarken, duruma meslek odaları da tepki göstermeye başladı. İnşaat, Harita ve Kadastro ve Peyzaj Mühendisleri ile Mimarlar Odası Adana şubeleri tarafından Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen programda, belediye meclislerinde son zamanlarda artan imar tadilatlarına tepki gösterildi.

Odalar adına konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, son zamanlarda belediye meclislerinin gündeminin yaklaşık yüzde 90’ını imar tadilatlarının oluşturduğunu belirterek, böylesine yoğun imar tadilatının halkın bu sürece kuşkuyla bakmasına neden olduğunu söyledi. Meclis toplantılarında, üst ölçekli planlarla uyumlu olmayan, kamu yararına nasıl fayda sağlayacağı belli olmayan projeleri hayata geçirmek için plan tadilatı yapıldığını ileri süren Biçer, “Adana Valiliği’nce, 04.12.2007 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren Adana İli Çevre Düzeni Planına uygun olarak yapılan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca 12.03.2012 tarih ve 38 sayılı kararıyla onaylanarak yürürlüğe giren, 1/25000 ölçekli Nazım planın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde iptali girişimleri de bu anlayışın sonucudur. Bu şekilde yapılan iptaller kamuoyunda, ‘Acaba rant odaklı projelerin yargıdan dönmesini engellemek ve rant odaklı yeni projelerin hayata geçirilmesini sağlamak için mi yapılıyor’ şeklinde yorumlanmaktadır. Bu da vatandaşlarımızın yerel yönetimlere olan güvenini ortadan kaldırmaktadır.” dedi.

İmar sorununun sağlıklı çözümü yönünde ve yine buna bağlı olarak ulaşım master planı çalışmalarına ilişkin adımlar atılmadan pek çok projenin belediye meclislerinde hayata geçirilmeye çalışıldığının altını çizen Nazım Biçer, “Seyhan ilçesindeki eski fabrikaların yer almış olduğu arsalara yapılacak AVM’ler, yine kamuoyunda Forum alanı olarak bilinen alan, Doğal Park içine yapılmaya başlanan Jurassic Park, CarrefourSA arazisiyle ilgili imar planı değişikliği, köprü projeleri bugünlerde kamuoyunu yakından ilgilendiren konulardır. Projeler, imar tadilatları arka arkaya sıralanıyor. Ancak kentin gerçek sıkıntıları üzerine çözüm adımları yok maalesef. Kentin bilimsel, teknik araştırmaya dayalı gelişiminin tespitine ilişkin bir çalışma, bu çalışmalara dayandırılacak bir ulaşım master planı oluşturma projeleri yok. İmar planlarıyla ilgili sıkıntıları gidermeye yönelik bütüncül bir yaklaşım ve çalışma yok. Sağlıklı imar ve ulaşım planları çerçevesinde oluşturulması gereken anca bu çalışmalar ötelenerek sunulan köprü, alışveriş merkezleri, Jurassic Park projeleri var.” ifadelerini kullandı.

Meclislerde ele alınan konuların kentte yaşayanların taleplerine ve konunun uzmanlarının karşı uyarılarına rağmen yapılmaması gerektiğini ifade eden Biçer, oluşturulacak ve gündeme sunulacak projelerin öncelikle kamu yararı gütmesi, kentin uzun vadeli gelişiminin bir parçası olması, bilimsel verilerle oluşturulan kent planlarına dayanması gerektiğini sözlerine ekledi.