Bafra’nın Gökçeağaç köyünde 300 yıldır kurulan tarihi Karadede Panayırı, bu yıl yine gelenek olduğu üzere Ağustos ayının son pazar günü kurulacak. Ağustos ayının son Pazar gününün 30 Ağustos Zafer Bayramına denk gelmesi ise bölge halkına çifte bayram yaşatacak.

Her yıl 25 bin civarında kişinin katıldığı panayıra bu yıl daha fazla ilgi olması bekleniyor. Hakkı Bulut gibi birçok ünlü sanatçının da konser vereceği panayırda değişik aktiviteler de yer alıyor.

Hazırlıklarla ilgili panayırı düzenleyen GÖKDER Başkanı Turgut Demir, "Geçtiğimiz yıl çok yoğun katılım olması nedeni ile 80 bin metrekareye yakın otopark alanı yetersiz kaldı, alan dışındaki yollarda 1 km araç kuyrukları oluştu. Bazı alt yapı sorunları yaşadık WC ve çeşmelerde kuyruklar oluştu, bu sene çok daha fazla, tahminen 30 bin civarı katılım beklediğimizden panayır alanında bir takım düzenlemeler yapıyoruz." dedi. Otopark kapasitesini 120 bin metrekareye çıkardıklarını ifade eden Demir, "Alana Samsun Büyükşehir Belediyemizin de katkıları ile 6 yeni WC ile ilave çeşmeler yapıyoruz. Oturma alanlarında iyileştirme ve genişletme çalışmalarımız olacak. Bunun dışında acil durumlar için (ambulans, itfaiye gibi araçlar ile resmi araçların kullanımına yönelik) alternatif bir yol oluşturacağız." diye konuştu.

Panayır yerli turistlerin yanı sıra son yıllarda yabancı turist de çekiyor. Karadede Panayırı aynı zamanda 'somut olmayan kültürel miras' olarak uluslararası akademik bir çalışmaya da konu oldu. Türkiye de imece usulü ile düzenlenen tek panayır olma özelliğini koruyor. Traktörden, ayakkabıya kadar her çeşit ürünün satıldığı panayırda, ulusal şirketlerden bankalara kadar birçok firma stantları yer alıyor. Vatandaşlar da panayır süresince mangal ve semaverlerini yakıp piknik yaparken, panayır kapsamında düzenlenen aktivite ve konserlerle eğleniyor.