Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nin İmralı heyetinde yer alan partinin Grup Başkanvekili İdris Baluken ile heyetin diğer üyeleri Ceylan Bağrıyanık ve Hatip Dicle Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi. Baluken, AKP'nin samimi adım atması durumunda PKK'nın Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleye son verme kararının görüşüleceği kongreyi toplamaya hazır olduğunu söyledi.

Kandil’de KCK yöneticileriyle görüşen İmralı heyeti, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Sümerpark’ta basın toplantısı düzenledi. Görüşmeyi değerlendiren Baluken, AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın süreci bitirmek için Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit kartını açtığını belirtti. Baluken, “İzleme heyeti hala kurulmadığı gibi Öcalan’la heyetimizin görüşme talebi hiçbir şekilde resmi olarak cevaplandırılmamıştır. Bırakalım görüşme talebimizin karşılanmasını, Öcalan üzerinde yeni bir tecrit sistemi AKP hükümeti tarafından devreye konmuştur. Tecrit barış umudu üzerine adeta bir karabasan gibi çökmüştür. AKP hükümeti adeta süreci bitirmek üzere en tehlikeli yaklaşımını yani tecrit kartını, devrilmeye çalışılan müzakere masasının üzerine koymuştur.” dedi.

Baluken, “Bizler de heyet olarak bu büyük umudun nihai çözüme dönüşmesi için bugüne kadar üzerimize düşen bütün görev ve sorumlulukları yerine getirme gayreti içerisinde olduk. Başta Öcalan olmak üzere büyük bir özveri ve fedakârlıkla, çoğunlukla da tek taraflı olarak bu aşamaya getirdiğimiz süreçte, AKP’nin oyalama yöntemlerinin sonuna gelindiği, tarihi barışı sağlamak için müzakerelere geçiş adımlarının kendini dayattığı bütün kamuoyu tarafından bilinmektedir. Tam da böylesi bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna deklare edilen ve AKP hükümeti tarafından da harfiyen yerine getirilen söylem ve politikalar bu barış çalışmalarını sekteye uğratmıştır.” ifadelerini kullandı.

“AKP ADIM ATARSA KCK BİR GÜNDE KONGREYİ TOPLAYACAĞINI BELİRTTİ”

Hükümetin, sürecin devamından yana tutumu varsa, Öcalan üzerindeki tecridi kaldırması gerektiğinin söylendiğini aktaran İdris Baluken şunları kaydetti: "KCK yetkilileri tecrit ortadayken, İzleme heyeti kurulmamışken, resmi müzakerelere geçilmemişken, demokratik siyasetin tüm alanları her gün saldırı altındayken AKP yetkililerinin çözüm sürecinde her şey yolunda gidiyormuş gibi yarattıkları algıyı ve sürdürdükleri politikaları tüm halklarımıza karşı büyük bir ciddiyetsizlik ve samimiyetsizlik olarak değerlendirdiklerini ifade etmiştir. KCK yetkilileri çözüm süreci ile ilgili Kongre hazırlıkları yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin ortaya koyduğu bu tutumlardan dolayı kongre çalışmalarını dondurduklarını ifade etmiş; süreçle ilgili belirtilen hususlarda AKP hükümetinin adım atması durumunda bir gün sonra bile KCK’nin kongreyi toplamaya hazır olduğunu özellikle belirtmişlerdir.”

“HDP’YE SALDIRILARIN ARKASINDA CUMHURBAŞKANI VE AKP’NİN NEFRET DİLİ VAR”

Seçim süreci başladığı günden bugüne kadar partilerine 70’in üzerinde saldırı olduğunu hatırlatan Baluken şöyle devam etti: “Eş zamanlı olarak Adana ve Mersin teşkilatlarımıza yapılan bombalı saldırılarla yeni bir aşamaya geçilmiştir. Bu saldırıların arkasında partimizi her fırsatta hedefleştiren, nefret diliyle ötekileştiren Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP’li yetkililerin olduğu açıktır. Biz hem bu saldırıyı yapanları, hem de arka planda bulunanları şiddetle kınıyoruz. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkililerinden timsah gözyaşı anlamına gelen kınama mesajlarını değil; bu saldırı politikalarını durdurmalarını, olası yeni provokatif saldırılara karşı etkin ve samimi tedbirleri almaya davet ediyoruz. Bu saldırılar seçim süreci ve sandık güvenliği açısından da demokratik ortamın tamamen ortadan kalktığını göstermektedir.”

Baluken, heyet olarak en sonra 22-25 Nisan tarihlerinde devlet hükümet yetkilileriyle görüştüklerini, Öcalan'la ise en sonra Nevruz’dan iki gün önce görüşüldüğünü belirterek, “ O tarihten beri Öcalan’dan haber almış değiliz. Devlet yetkilileriyle görüşüp görüşmedini bilmiyoruz.” diye konuştu.