Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde müzakereye oturduk haberinin bize hükümet kanadından gelmesi gerekiyor. İmralı’da masaya oturulup somut olarak müzakere başlıklarının yani içeriğin tartışmaya başlanması gerekiyor. Biliyorsunuz bu zamana kadar yöntem ve hazırlık sorunları ile uğraşıldı.” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Ankara Mamak’ta yerel dernek yöneticileri ile bir araya geldi. Yüksekdağ, program öncesinde bir açıklama yaptı ve ardından basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Bugün yapmış olduğu 'Müzakereler başladı açıklaması gelebilir.' sözü hatırlatılması üzerine Yüksekdağ, “Bu zaman kadar yürütülen diyaloglar vardı. Çözüm ve diyalog süreci bugüne kadar diyalog aşamasında ve safhasındaydı. Diyalog sürdürülüyordu ve müzakereye geçişin hazırlıkları yapılıyordu. Bu güne kadar müzakereler somut olarak başlatılmış değil. Bugün yaptığımız açıklamada da isteğimizi, talebimizi ifade ettik. Bunun ivedi bir talep olduğunu söyledik. Önümüzdeki bir iki haftalık süre içerisinde hükümetin müzakereleri somut olarak başlatması gerekir. Müzakerelerin gereğini yerine getirmek için de atılması gereken adımları atması ve hazırlık aşamasını tamamlaması gerekir. 2 yıldan bu yana artık sürdürülen neredeyse sürüncemede bırakma aşamasına giden bu sürecin gerçek anlamda bir ilerleyişi kavuşturulabilmesi için müzakerelerin başlatılması gerekiyor. Artık zaman kalmadı, zaman sınırlı. Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde müzakereye oturduk haberinin bize hükümet kanadından gelmesi gerekiyor. İmralı’da masaya oturulup somut olarak müzakere başlıklarının yani içeriğin tartışmaya başlanması gerekiyor. Biliyorsunuz bu zamana kadar yöntem ve hazırlık sorunları ile uğraşıldı.” ifadelerini kullandı.

Müzakerelere geçişi sağlayabilmek için siyaseten atılması gereken adımlar olduğunu kaydeden Yüksekdağ, “Tartışılan ve güvenlik paketi denilen saldırı paketinin geri çekilmesi müzakere geçiş ve çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için en hayırlı adımlardan biri olacaktır.” şeklinde konuştu.

'TASLAĞIN İÇERİĞİNİ AÇIKLAMASI GEREKEN SİYASİ İKTİDARDIR'

“Taslak metin hakkında kimse bir şey bilmiyor. Ana hatlar, maddeler hakkında bilgi alabilir miyiz?” sorusuna ise Yüksekdağ, şu şekilde cevap verdi: “Bu önümüzdeki süreçte netleşecek bir şey. Her şey doğal akışında ilerlemek durumunda, her şeyin karşılıklı adımlar temelinde somutlaşması gerekir. Bizim tartışmamız gereken esas olarak taslağın içeriği değil. Taslağın içeriğinin kabul edilmesi ve bu içerik üzerinden bir tartışmanın başlatılması önemli olan şey bu. Taslağın içeriği veya içerdiği maddeler üzerinde bugün bir tartışma yapmaya koyulduğumuzda bunun görüşmelerde ve diyaloglarda bir karşılığı yoksa yine hiçbir anlamı olmayacaktır. Bu taslağın içeriğinin birinci derece muhataplarının her şeyden önce içeriği tanımlaması ve açıklaması gerekir. Taslağın içeriğini açıklaması gereken siyasi iktidardır. Bu soruları daha çok hükümete sormamız gerekir. Hükümete sunulmuş bir taslaktır bu. Hükümet yeterince sorumluluk üstlenmediği için bu sorularla daha çok biz muhatap olmak durumda kalıyoruz.”