Diyanet'ten, "Dinimizde kadına tecrit yoktur" açıklaması gelirken, TRT sözlerle ilgili olarak, "Bu kurumu bağlayan bir görüş değildir" dedi.

TRT 1'de iftar saatlerinde yayınlanan 'Ramazan Sevinci' programının önceki günkü konuğuTürk tasavvuf düşünürü ve avukat olan Ömer Tuğrul İnançer'in sözleri gündeme damgasını vurdu.

İNANÇER'İN TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ

Şeyh Vefa'nın hanımının haram lokma yemesiyle ilgili bir hikayesini anlatan İnançer, konununhamileliğe gelmesi üzerine şöyle bir yorum yaptı"Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, birazdolaşır. Sonra akşam üstü çıkarlar. Şimdi ise maşallah, kanatlısı kanatsızıtelevizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir. Bunun adı terbiyesizliktir."

SÖZLER BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Programda Şeyh Vefa'nın menkıbelerinden bahseden İnançer, hamile kadınlar hakkında yaptığı yoruma canlı yayınlanan programın ardından tepki yağdı.

#direnhamile DÜNYADA İLK SIRADA

TRT'nin iftar programında sarf edilen sözlerin ardından sosyal medyada konuyla ilgili binlercemesaj paylaşıldı. #direnhamile hashtagi Türkiye ve dünya sıralamasında ilk sıraya yükseldi.

İNANÇER SÖZLERİNİN ARKASINDA DURDU

TRT'nin iftar programında 'hamileler sokakta gezmesin' diyen Ömer Tuğrul İnançer, sözlerinin arkasında olduğunu belirterek "Hamileleri gören genç kızlar doğurmaktan korkuyor" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İnançer, sözlerinin arkasında olduğunu ama konuşmalarınınçarpıtıldığını söyledi.

"HAMİLELİK İZNİ 'SOKAKTA GEZSİN' DİYE VERİLMİYOR"

Ömer Tuğrul İnançer, şunları ifade etti: "Hamile hanımlara, çok ileri derecede olanlara,doğumdan evvel işyerlerinde bile kanunla izin veriliyor. Sadece sağlık nedeniyle mi bu izin veriliyor zannediyorsunuz? Hamile kadının yaşama zorluğu var, bir bebek taşıyor. Saygı duyulması gerekir. Kanunda bile doğumdan önce anne adayına, evinde otursun diye izin veriliyor. Sokakta gezsin diye değil.

"ESTETİK DEĞİL, ANLAMIYOR MUSUNUZ?"

'Ben evlendim, hamile kaldım...' Tamam iyi ettin de... Bunlar böyle karnını salına salına yürümenin gereği olarak gösterilemez. Görüntü estetik değil, hala da aynı şeyi söylüyorum. Niye anlamıyorsunuz? Bunlar muhterem şeylerdir. Muhterem şeyler saygı duyulacak şekildesaklanır."

"HAMİLELERİ GÖREN GENÇ KIZLAR DOĞURMAKTAN KORKUYOR"

"Bir hanımın anneliği hazinesidir" diyen İnançer, sözlerine şöyle devam etti:

"Hamilelik bu kadar aşikar edilmez. Ayrıca yetişmekte olan genç kızlar da bu nedenle doğumyapmaktan korkuyor. Eskiden kalabalık evlerde halalar, teyzeler bulunduğu zamanlarda bile, ileri derecede hamileler evde çocuk varsa çok gezdirilmezdi. Bunlar bizim cemiyetimizin hem estetik hem terbiye hem de yavru yetiştirmekteki usulleriydi. Ben hala aynı şeyi söylüyorum. Bütün hanımlar benim annem gibidir. Aynı saygıya layıktır. Bir takım şirketler para kazanacakdiye, o annelerin mahremiyeti, bu şekilde aşikar edilmez." (aa)

DİYANET: DİNDE KADINA TECRİT YOK

Diyanet'tin Alo Fetva Hattından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Kadın hastaneye gidecek, alış veriş yapacak. Hamile kadının dışarı çıkmaması söz konusudeğil. Zaten dinde de kadına tecrit diye bir şey yok. Hamile kadına da tecrit yok. Aksine anne olmak ödüldür. Ancak, her kadın dikkat etmeli ama hamile kadın giyimine kuşamına daha çok dikkat etmeli. Göbeğini sırtını gösterecek kıyafetler giymemeli. Açıklamayı kim yaparsa yapsın biz dini Kuran-ı Kerim'den ve Hz. Peygamberimizin (S.A.V) hayatından öğreniriz."

TRT : KONUĞUN KENDİSİNİ BAĞLAYAN SÖZLER

TRT yetkilileri ise, "Canlı yayın sırasında takdir edilir ki, konuğun ne söyleyeceğini bilemeyiz. Bu kurumu bağlayan bir görüş değildir. TRT'de 15 farklı TV kanalı, 18 farklı radyo ve günlük 670 program yayınlanıyor. Bu tür kazalar olabilir. Olumlu ya da olumsuzluklar sahibini bağlar" açıklamasını yaptılar.

ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI İÇİN ZARARLI

Ankara Üniversitesi Kadın Doğum Uzmanı Murat Sönmezer ise hamile kadının sokağa çıkmamasının, hareket etmemesinin anne ve bebek sağlığı için çok sakıncalı olduğunu belirterek, "Yapılan açıklama ileri derecede bilimsel temelden uzak, işin ehli olmayan kişilerce yapılmış. Böyle açıklamalar dikkate alınmamalı" dedi.

SİYASİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ

Ömer Tuğrul İnançer'in TRT'deki sözlerine siyasi isimlerden de tepki geldi. AK Partili Nimet Baş, " Hamile kadına sokağa çıkma demek, mantık dışıdır" derken MHP'li Oktay Vural ise, "Başbakan, gelin ve damatla çocuk pazarlığı yapınca ayıp değil mi?" diye konuştu.

Ak Parti İstanbul Milletvekili, eski Milli Eğitim ve Devlet Bakanı Nimet Baş da, İnançer'in sözlerine, "kadınlara, erkeklerin estetik algısına göre sınırlama getirilemez" diyerek tepki gösterdi.

İnançer'i tanıdığını, bu sözleriyle ne demek istediğini kendisinin açıklamasının uygun olacağını da kaydeden Baş, "ancak şunu söyleyebilirim; Hamile kadına sokağa çıkma demek, mantık dışıdır. Hamile kadın 6 ay, 7 ay, 9 ay, hamilelik süresi boyunca evde hapis mi kalacak? Bu sözlerin dini bir dayanağı yok. Gelenek, görenek, ananalerde de hamile kadın sokağa çıkmasın diye birşey yok. Dolayısıyla bu sözler sadece bir kişinin estetik algısıyla ilgili. Şahsen ben, kadınlara erkeklerin estetik algısına göre sınırlama getirilemeyeceğine inanıyorum" dedi.

Baş, hamileliğin "bir ceza gibi görülmesi" ve hamile kadının eve kapatılmasını" da çok sakıncalı gördüğünü vurguladı.

TOPRAK: SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUM

Şok sözlere bir tepki de CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak'tan geldi. Toprak, "söyleyecek söz bulamıyorum" diyerek tepki gösterdi.

Bir tasavvuf düşünürünün böyle konuşmasının "iyice vahim" olduğunu vurgulayan Toprak, "Kadına karşı ayrımcılığın, kadına karşı şiddetin kökeninde de bu bakışı. Bir tasavvuf düşünürünün böyle bir ifade kullanması ayrıca vahim" dedi.

VURAL: PEKİ BAŞBAKAN'IN YAPTIĞI AYIP DEĞİL Mİ?

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise İnançer'e, "hamile sokağa çıkınca ayıpmış. Peki Başbakan Erdoğan 3 çocuk yapın, 5 çocuk yapın deyince ayıp değil mi? Başbakan, gelin ve damakla çocuk pazarlığı yapınca ayıp değil mi?" sözleriyle tepki gösterdi.

TRT'nin bu tip yayıncılık yapmasını da eleştiren MHP'li Vural, "TRT zaten MHP dışında herkesi ekrana çıkarıyor" ifadesini kullandı.

Vural şöyle konuştu; "TRT, Türkiye'nin radyo-televizyonu olmaktan çıktı. Milli olmaktan da çıktı. Bu milletin vergileriyle bu yayınları yapıyorlar. Kimleri ekrana çıkarıyorlar. Tek yanlı propaganda kurumu haline dönüştü."

İnançer'in hamile kadınlar konusundaki sözlerine de tepki gösteren Oktay Vural, "Neyin ayıp olduğu, neyin olmadığı hükmünü nasıl veriyor? 6 aylıkken ayıpmış, ne zaman ayıp olduğunu nasıl belirliyor? Kriteri nedir? Kanun mu çıkartacaklar hamile kadın ne zaman evden çıksın, ne zaman çıkmasın diye?" dedi.

Vural şöyle konuştu; "Göz zevkini bozuyormuş. Kadına böyle bakıyor bunlar. Aklı fikri nerede. Hamilelik ilan edilmezmiş. Peki Başbakan kalkıp 3 çocuk pazarlığı yapınca ayıp olmuyor mu? Gelin ve damatla alenen çocuk pazarlığı yapması Başbakan'ın ayıp değil mi?"