Dünya kuru incir üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Aydın’da, geçen yıl olduğu gibi bozulmalar başladı. Olgunlaşan incirler, dalında çürüyerek akıyor. Önceki gün Aydın’ın bazı bölgelerinde etkili olan yağmurun, incirdeki bozulmayı daha da arttırmasından endişe ediliyor.

İncirin çatlaması ve akmasında çiy ve yağmurun etkili olduğunu belirten çiftçi Zeki Günday, Germencik ovasında açılan onlarca jeotermal kuyusundan sonra iki yıldır görülmedik çatlama ve akmalar meydana geldiğini söyledi. Günday, “Bunca yıldır incir üretiyoruz. Geçen yıl incirimiz hep ağaçların dibine aktı. Bu yıl iyi olacak gibiydi ancak incir olgunlaşmaya başlayınca çürümeye ve akmaya başlıyor. Dışarıdan baktığınızda incirde bir şey yok ama içinden çürüyor. Şimdiden ağaçların dibine akıyor. Bunda, jeotermallerin iklimi bozmasının da etkili olduğunu düşünüyorum. Denizden esen yel de etkili ama daha önceki yıllarda da eskiyordu denizden. Jeotermal kuyular açıldıktan sonra incirde çürüme, çatlama ve akma arttı. Buna bir çare bulunmalı. İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri de bir şey demiyorlar. Kimse bizi dinlemiyor. İncirimiz dibine akıp gidecek.” dedi. Jeotermal kuyulardan salınan buhar sebebiyle havada nem oranının yükseldiğini ve incirin de sevmediği bu ortamda çatladığını, çürüyerek aktığını ifade Günday, “Bence incirin bu hale gelmesine sebep jeotermaller. Bunun etkisi araştırılmalı. İnci dalında akıyor, biz de bakıyoruz. Böyle giderse yiyecek incir dahi bulamayacağız. Biz dünyanın en kaliteli incirini üretiyorduk, şimdi hurda incir üretiyoruz. Bu da bizi üzüyor. Biz eskisi gibi kaliteli kuru incir üretmek istiyoruz. Germencik’in meşhur kuru incirinin devam etmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Germencik ovasında denizden esen rüzgarın, incirin çatlaması ve akmasında etkili olduğunu belirten çiftçi Sabri Eyüpoğlu da son yıllarda çatlamanın arttığını söyledi. Önceki gün yağan ve yer yer etkili olan yağmurun daha çok çatlamaya sebep olduğunu belirten Eyüpoğlu, çare bulunmasını istedi.

Jeotermallerin Aydın’ın kâbusu olduğunu, tarım alanlarını ve insan sağlığını da tehdit eder hale geldiğini belirten Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, denetimsizlikten dert yandı. Jeotermal tesisleri denetleyebilecek kurum olmadığını belirten Özdamar, atıklarının Aydın’ın havasını, suyunu, toprağını, tarımını ve en nihayetinde insan sağlığını tehdit eder duruma geldiğini söyledi.

Aydın Ticaret Borsası’nda düzenlenen, incirin sıkıntılarının tartışıldığı toplantıda konuşan TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ahmet Fevzi Aruman da doğayı ve suyu kirleten jeotermal tesislerin denetimsizliğini dile getirmişti. Aruman, “Bizim kendi araştırmalarımızda, içlerinde bir tane jeotermal enerji üreten tesisin kapalı sistem olduğu, diğer işletmelerin çoğunun deşarj yapmadıkları, yapanların da yer altı sularını zehirleyecek şekilde, hattâ derelere gönderdiklerini tespit etmiş durumdayız. Bu konu, öyle yüzeysel geçiştirilecek bir konu değil.” demişti.