Kayseri İnşaat İşçileri ve Taşeronları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavaklıoğlu, pazar tatilinin her sektörde çalışan işçilerin yasal hakkı olmasına rağmen inşaat sektöründe bu hakların işverenler tarafından göz ardı edildiğini söyledi. Kavaklıoğlu, pazar tatili olmamasından dolayı sosyal hayatına zaman ayıramayan işçilerden alınan verimin düştüğünü vurguladı.

Dernek Başkanı Kavaklıoğlu, pazar tatilinin her sektörde çalışan işçilerin yasal hakkı olmasına rağmen bu hakkın inşaat sektöründeki işverenler tarafından ihlal edildiğini, bunun ise işçilerden alınan verimin düşmesine yol açtığını dile getirdi. Kavaklıoğlu, açıklamasında şunları ifade etti: "Pazar tatili her sektörde çalışan işçilerin kanunen hakkı olmasına rağmen gerek işverenin tavizi gerekse işçinin duyduğu maddi sıkıntılardan dolayı işçilerin hafta sonları da çalışmasına neden oluyor. İnşaat çalışanlarının maddi gücü elde edip evini daha rahat geçindirme gayesi güderek sosyal hayatına zaman ayıramaması dar bir çember içerisinde kalmasına neden oluyor. Çalışanımızın gerek ailesi gerek çevresi ile bağlarının zayıflamasına neden olduğu için yaptığı işe karşı soğukluk hissetmesine, işine olan motivesinin düşmesine yol açıyor. Bu da hem kendisi için hem de işveren için sıkıntılar doğuruyor."

Kavaklıoğlu, yapılan araştırmalarda tatilini yapmış hem bedenen hem ruhen hem de zihnen dinlenmiş bir kişiden işverenin daha iyi verim alacağının kanıtlandığını hatırlatarak, "Gönül ister ki akademisyenlerin takdir ettiği bir süre uygulayarak verilecek olan bir eğitim sonrasında daha tecrübeli, daha bilgili, daha kendine güveni artmış, mesleğini daha iyi icra eden ustaların yetiştirilmesidir." temennisinde bulundu.

'HAKLARIMIZ HACZE UĞRUYOR'

İnşaat sektöründe çalışan işçilerin tek sorunun pazar tatili olmadığını belirten Kavaklıoğlu, açıklamasında ayrıca şu bilgileri verdi: "Çalışanlarımızın sıkıntıları sadece pazar tatili ile kalmıyor. En büyük sorun olarak tazminat haklarının ellerinden alınmış olması, resmi tatillerde dahi çalışıyor olmaları, hiçbir gelecek garantisi olmadan, yarınını kaza geçirmeden bitirip yılın belli aylarında çalışıp diğer ayları sıkıntı içerisinde geçirmeleridir. Bugünün şartlarında en ağır koşullara maruz kalabilen işçi sınıflarından biri olan inşaat işçileri, bu kadar sıkıntıya göğüs gererek bugüne denk hiç seslerinin çıkmaması yetkililerin duyarsız kalmasına sebep olmuştur. Bizler hak ettiğimizden fazlasını istemememize rağmen daima haklarımız hacze uğramıştır. En yetenekli ve vasıflı arkadaşlarımızın dahi yeni işe giren vasıfsız bir fabrika çalışanının yarı haklarına sahip olmaması çok düşündürücüdür. Sektörümüzdeki bu zorluklar birçok işçi arkadaşımızın fabrikalara yönelmesine sebep olmaktadır."