Türkiye’nin en büyük olimpik yüzme havuzu inşaatı kabul edilen Gaziantep’teki 18 bin 500 metrekarelik olimpik yüzme havuzu iki yıldır kaderine terk edilmiş durumda. Gaziantep Valiliği, olimpik havuzun 2013’te hizmete açılması gerekirken ihaleyi alan firmanın iflas ettiği için inşaatın bitmediğini savundu.

3 bin seyirci kapasiteli Avrupa’nın 2. büyük olimpik yüzme havuzu inşaatının yıllardır bitirilememesine tepki gösteren CHP Büyükşehir ve Şehitkamil Meclis Üyesi Mehmet Sucu, yapımı tamamlanamayan ve 2 yıldır atıl bir vaziyette çürümeye terk edilen havuzun hesabının yetkililerden sorulması gerektiğini ifade etti.

'GAZİANTEP'İN PARASINI KİMSENİN SOKAĞA ATMAYA HAKKI YOK'

Olimpik yüzme havuzu ile ilgili ihalenin İl Özel İdaresi döneminde yapıldığını belirten CHP Büyükşehir ve Şehitkamil Meclis Üyesi Mehmet Sucu, "İl Özel İdaresi kapatılınca tüm mal varlıkları, personeli ve alacak verecekleri büyükşehir belediyelerine devredildi. Ancak bu alanın 16 bin metrekaresi İl Özel İdaresi’ne, 2 bin 500 metrekaresi de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait. Tüm araç ve gereçleri ile personeli devredilirken, bu alan devredilmemiş. Büyükşehir Belediyesi de bu konuda çözüm üretmeli." diye konuştu. 12 milyon 500 bin lira gibi bir servetin harcandığı tesisin 2013 yılında bitmesi gerekirken, 2 yıldır atıl bir vaziyette olduğuna dikkat çeken Sucu, "Gaziantep’in parasını sokağa atmaya kimsenin hakkı yok. 2 yıl önce bitmesi gerekirken, şu anda yapılan demirleri çürüyor. İçi köpek yuvası haline gelmiş. Şehrin göbeğinde 18 bin 500 metre karelik bir ucube." dedi.

VALİLİK: 2013 YILINDA BİTMESİ GEREKİYORDU, İHALEYİ ALAN FİRMA İFLAS ETTİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Valiliği, olimpik yüzme havuzu inşaatının 20 Ocak 2011 tarihinde MD Grup İnşaat'a ihaleye verildiğini ve havuzun 22 Ağustos 2013 tarihinde bitmesi yönünde planlama yapıldığını ifade etti. İhaleyi alan firmanın 2012 yılında inşaatı durdurduğunu belirten Gaziantep Valiliği, şu açıklamayı yaptı: "Yüklenicinin iflas ertelemesi talebinin kabulü sonrasında kayyum heyeti atanmış ve inşaatın kayyum heyeti nezaretinde yürütülmesine karar verilmiş. İflas erteleme sürecinde olimpik yüzme havuzu yapım işinde tam bir yıl boyunca imalat yapılmamıştır. Ek imalatlara ait süre uzatım kararı alınarak iş bitim tarihi 22 Kasım 2013 olarak revize edilmiş, ancak yüklenicinin mali aczi devam ettiğinden, Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından yüklenicinin iflasına karar verilmiştir. Bu aşamada 6360 sayılı Yasa uyarınca İl Özel İdaresinin kapanması nedeniyle söz konusu inşaat Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun 25.04.2014 tarihli kararı ile Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne tahsis edilmiş olup, inşaatın ikmali Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Yüklenicinin taahhüdünü yerine getirmemesi sonucunda fesih hesabının yapılmasına devam edilmektedir."

Valilik, havuzun yarım kalan çatısıyla ilgili 9 Ocak 2015 tarihinde ihale yapıldığı, sözleşmenin hala imza aşamasında olduğu, inşaat işinin keşif ve proje işlemlerinin devam ettiği bilgisini verdi.