İnsan ve Hayat dergisi, son sayısında çobanlığın farklı yönlerini inceledi. Elde edilen bilgiler ışığında geniş bir dosya yayınladı.

İnsan ve Hayat Dergisi Şubat sayısında gelenek ile gelecek arasında bir hayat tarzı ortaya koyan çobanları, çobanlık mesleğini ve çobanlığın geleceğini araştırdı. Yazar Ümit Yüksel tarafından hazırlanan 'Gelenek ile Gelecek Arasında Bir Hayat Çobanlar' başlığını taşıyan dosya, okuyucuya geniş bir perspektif sunuyor. Yüksel, "Çobanlık kadim bir meslek, hem de peygamberler mesleği. Coğrafyacılara göre yaylacılık faaliyeti, zoologlara göre hayvan yetiştiriciliği, sosyologlara göre bir hayat tarzı, tarihçilere göre göçebelik, siyasetnamelerde ise idarecilikti. Son günlerde çobanlığa bir de ‘sürü yöneticisi’ payesi yakıştırılınca değerler tartışması başladı. Tartışma devam ederken biz de daha önemli bir soruyu gündeme aldık." dedi.

İnsan ve Hayat dergisinde dikkat çeken diğer konular ise şöyle:

"Ahmet Akça’nın Şahsiyet Eğitiminde Makbul Uygulamalar, İdris Eren’in Kişisel Gelişim mi Kişilik Gelişimi mi?, Harun Tuncer’in Dumansız Hayat, Doç. Dr. Süleyman Hilmi Özkan’ın Merzifonlunun Çadırını Kurduğu Kahlenberg Tepesinden Viyana Nasıl Görünür?, Doç. Dr. Sinan Güner’in Ormanı En Son Terk Eden Kaptan: Ardıç Ağacı, İbrahim Coşkun’un Altı Şeyhülislam Yetiştiren Aile Hoca Sa‘düddîn Hânedânı, Oğuzhan Kayıboyu’nun Müessirden Esere Şahsiyet Eğitimi, Mahmut Han Gediz’in Afrika’da Çocuk Oyunları, Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu’nun Bel Fıtığında Akla Gelen Sorulara Cevaplar, Mustafa Kocabaş’ın Paslanmaz Çelik, Gerçekten Paslanmaz mı?, Emin Engin Türk’ün 12 Soruda Meyve Suyu, Ayşe Zehra Yılmaz’ın Şaysiyet Eğitimine Bir Misal Deli Hüseyin Ağa."