Antalya'da bir sitenin bahçesindeki oyun parkı içinde yer alan elektrik trafosu çevre sakinlerini korkutuyor. Sürekli arızalanan ve geçen hafta patlayarak çevrede büyük korkuya neden olan trafonun kaldırılması için verilen mücadele ise sonuç vermiyor. Trafonun kaldırılması için Başbakanlık'a kadar şikayette bulunan site sakinleri, elektrik dağıtım şirketinin duyarsızlığından yakınıyor. Yetkililerin duyarsızlığından usanan site sakinleri seslerini basın yoluyla duyurmak için çocuklarını da yanlarına alarak bugün bir eylem gerçekleştirdi. 300-350 kişinin ikamet ettiği sitenin bahçesindeki trafonun önünde toplanan anneler, babalar ve çocukları seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı. Site yöneticisi, ödenekleri olmadığını söyleyen CLK Akdeniz Elektrik yetkililerine, "İnsanlar öldükten sonra mutlaka gelirsiniz. Önemli olan insanlar ölmeden buraya gelmeniz." diye seslendi. Sitede yaşayan çocuklar ise taşıdıkları 'Ölmek istemiyoruz' yazılı dövizlerle seslerini duyurmaya çalıştı.

'BÜYÜK BİR GÜRÜLTÜYLE PATLADI'

Antalya'da Meydan Kavağı Mahallesi'ndeki Okyanus Sitesi 2002 yılında inşa edildi. 7 blok ve 94 daireden oluşan sitenin bahçesine elektrik ihtiyacını karşılaması için bir de trafo konuldu. Aradan geçen 13 yılda sitenin etrafında yükselen yeni binaların elektrik ihtiyacı da bu trafodan karşılanmaya başladı. Bu arada site yönetimi 5 yıl önce oluşturduğu tehlike nedeniyle trafonun bahçelerinden kaldırılması için çalışma başlattı, ancak bütün girişimleri sonuçsuz kaldı. Bu arada çevrede hızla artan konut ve iş yerleri sebebiyle kapasitesi zorlanan trafo sürekli arıza yapmaya başladı. Site yönetimi de trafonun kaldırılması için taleplerini artırdı. CLK Akdeniz Elektrik, Muratpaşa Kaymakamlığı, Muratpaşa Belediyesi, BİMER ve EPDK'ya yazılan dilekçeler sonuç vermedi. Bardağı taşıran son damla ise trafonun 2 Ocak 2015 cuma günü büyük bir gürültüyle patlaması oldu.

'BİR PATLAMADA ÇOCUKLARIMIZ ÖLDÜĞÜNDE HANGİ YETKİLİ BUNUN HESABINI VERECEK'

Okyanus Sitesi Yöneticisi Duran Karadağ, "Bu trafoyla 5-6 yıldır mücadele ediyoruz. Trafonun yeri burası değil, sitemizin ana giriş kapısının karşısındaki boş alan. Buradan kaldırılıp oraya taşınması için yetkililere yazdık ama hiçbir olumlu cevap alamadık. Geçen hafta bir patlama oldu. Burada çocuklarımızın oyun parkı ve spor tesislerimiz var. Çocuklarımız burada oynayamıyor. Yarın bir gün büyük bir patlamada çocuklarımız öldüğünde hangi yetkili bunun hesabını verecek. Bunun gerçek sorumlusu kim olacak. Sayın yetkililer lütfen! Bir an önce bu trafoyu buradan kaldırın. İnsanlar öldükten sonra mutlaka gelirsiniz. Önemli olan insanlar ölmeden buraya gelip müdahale edin. Sizden tek isteğimiz bir an önce bu trafoyu imar planında belirtilen yere kaldırın." diye konuştu.

Yönetici Karadağ, ilgili kurum CLK Akdeniz Elektrik'in, taleplerine "Şuan paramız yok, ödeneğimiz yok." karşılığını verdiğini aktararak, yetkililerine "Her yere para çıkarıyorsunuz da insanı öldürecek olan, hayati önem arz eden bir yere mi ödeneğiniz yok?" diye sordu.

'TEDBİR ALMAK İÇİN İLLAKİ BİRİLERİNİN ÖLMESİ, BİRİLERİNİN CANININ YANMASI MI GEREKİYOR?'

İsminin yazılmasını istemeyen bir site sakini anne 7 yıldır ikamet ettiğini ve 13 yaşında bir çocuğu olduğunu dile getirerek, "Bir anne olarak çok tedirginim. Patlağında çıkardığı sesin psikolojisinden çocuğum iki gün kurtulamadı. İş işten geçtikten sonra hesap vermişler bir şey fark etmez. Bunun tedbirini önceden almaları lazım. Tedbir almak için illaki birilerinin ölmesi, birilerinin canının yanması mı gerekiyor?" diye konuştu.

Bir diğer sakin öğretmen Manolya Alp de, "Trafonun hemen arkasında oyun parkı var. Tatillerde sitenin bütün çocukları burada oluyor. Her hangi bir yangın, patlama durumunda çok büyük sıkıntı yaşayacağımızı biliyoruz. Trafo, çocuklarımızın canına kast eder durumda şu anda. Ondan dolayı buradan kalkmasını istiyoruz." dedi.

'SİTEMİZDE OYUN OYNAMAK İSTİYORUZ, ÖLMEK İSTEMİYORUZ'

Site sakinlerinin eyleminde en çok dikkat çekenler çocuklar oldu. Çocukların ellerinde taşıdıkları dövizlerdeki 'Sitemizde oyun oynamak istiyoruz, ölmek istemiyoruz', 'Biz çocukların sağlığını kim düşünecek', 'Sayın yetkililer size Türkçe anlatamadık: We don't want transformer in our living space. Please remove the transformer', 'Oyun alanımız içinde trafo istemiyoruz', 'Ölüm tehlikesi' yazıları dikkat çekti.

Yetkililere meramlarını Türkçe anlatamadıklarına dikkat çekerek İngilizce 'Yaşam alanımızda trafo istemiyoruz. Trafoyu kaldırın' yazılı döviz taşıyan Gülseren Akman, "Oyun parkımızda trafo istemiyorum." derken, "Umut Avcıoğlu, "Trafoyu istemiyoruz. Geçen gün patladı. Kardeşim de çok korktu. Elektrik olduğu için parktayken oraya yaklaşamıyoruz. O yüzden trafoyu istemiyoruz." dedi.