Psikiyatri Uzmanı Dr. Basri Köylü, 10 Eylül İntiharı Önleme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, İntihar bir çözüm yolu, cesur bir davranış şekli değildir dedi.

Aksaray Devlet Hastanesi Psikiyatri Uz. Dr. Basri Köylü, dünyada her 3 saniyede 1 kişinin intihar girişiminde bulunduğunu, ülkemizde ise en çok intihar vakalarının 15-29 yaş aralığında yaşandığını açıkladı. Kişileri intihara birçok olumsuzlukların sürükleyebildiğini kaydeden Uz.Dr. Basri Köylü bunları şöyle açıkladı: “İnsanlar en çok depresyon, psikolojik ve bedensel rahatsızlıklar, ekonomik sorunlar, aile içi ilişki problemi, iletişim sorunları, bağımlılık, dışlanma, şiddet, terk edilme ve yalnızlık, aile içi problemler, hayal kırıklıkları, işsizlik ve okulda başarısızlık nedeniyle intihar girişiminde bulunmaktalar.”

Dr. Köylü, diğer ülkeler ile Türkiye arasında da şöyle bir kıyaslama yaptı: “İntihar, dünya üzerinde yaşanan ölüm olayları arasında ilk 10 sırada yer almakta ve gençler arasında en sık rastlanılan üçüncü ölüm nedenidir ve dünya genelinde intihar oranları her yıl katlanarak artmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon intihar girişimi gerçekleşmekte ve bunun 1 milyonu ölümle sonuçlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre intihara bağlı ölümler dünya genelinde son 50 yılda yüzde 60 oranında artmıştır. Bu rakam ülkemiz içinde tehdit oluşturmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi intihar sonucu hayatına son vermektedir. Sanılanın aksine genç yaşta yaşanan intihar girişimleri en çok kadınlarda, ölümle sonuçlanan girişimler ise daha fazla erkeklerde görülür.”

Köylü, medyada yayınlanan haberlerde intihara yol açan depresyon, madde bağımlılığı gibi hastalıkların tedavisinin olduğu vurgulanması ve nasıl yardım alınacağı konusunda bilgi verilmesi gerektiğini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı: "İntihar bir çözüm yolu, cesurca bir davranış, romantik ve gizemli bir davranış şekli ile gazetelerin ilk sayfalarında renkli ve resimli yer bulması, intihar şeklinin ayrıntılı olarak yazılması, intiharı özendirmekte ve kişileri intihara teşvik edebilmektedir. Bu nedenle medyada yer alan intihar haberlerinin fotoğrafsız ve ayrıntısız verilmesi daha uygun olacaktır.”