Çin Halk Cumhuriyeti Resmi Haber Ajansı Xinhua’nın İstanbul bürosu, İpek Yolu'nu canladırmak için bir konvoy düzenledi. Yaklaşık 2 ay önce Çin'den yola çıkan konvoy, İstanbul’a geldi.

Türkiye ve Çin arasında ekonomik ve kültürler arası alışverişi geliştirmek amacıyla ‘Çin Rüyasını İpek Yolu Rüyası ile Birleştiren Yolculuk’ adında bir konvoy düzenlendi. Bu çerçevede Çin'den yola çıkan gazetecilerin de içinde bulunduğu bir konvoy İstanbul'a geldi. 16 Haziran’da Çin’in Luoyang şehrinden yola çıkan 11 araçlı konvoy, 19 bin kilometre yol kat ederek İtalya’nın Milan şehrinde yolculuğunu sonlandıracak. Araçlarda Çin’in Xinhua Haber Ajansı’nda çalışan 26 gazeteci bulunuyor.

Konvoyun İstanbul’a gelmesi üzerine Shangri La Bosphorus Oteli’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İstanbul Çin Başkonsolosu vekili Ding Xiaobong, İstanbul İl Turizm ve Kültür Müdürü Nedret Apaydın ve Xinhua Haber Ajansı Orta Doğu Temsilcisi Chen Yong katıldı.

Toplantıda ekip adına konuşan Jiao Xufeng, amaçlarının tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak olduğunu söyledi. İpek Yolu’nun, farklı kültür ve toplulukları birleştirdiğini dile getiren Xufeng, bu tarihi yolun canlandırılmasının bu güzergahta bulunan kültürleri de kaynaştırıp buluşturacağını belirtti. Xufeng, geldikleri İstanbul’u ise İpek Yolu üzerinde doğu ile batıyı Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan köprü olarak nitelendirdi.

Toplantıda basın mensuplarını sorularını cevaplayan Xufeng, 40 gündür yolda olduklarını en önemli kazançlarının ise farklı insanlarla karşılaşmak olduğunu söyledi. Yolun uzun olmasının kendilerini yorduğunu dile getiren Xufeng, güzergah üzerinde kayda değer çok farklı hikayelerle karşılaştıklarını, İpek Yolu projesinin uzun vadeli bir proje olduğunu ve seneye üçüncüsünü Hindistan yönüne yapacaklarını kaydetti. Xufeng, tarihi İpek Yolu’nun canlanması adına devletlerasında iletişim, işbirliği, finans sermaye ilişkisi, vize kolaylığını sağlanılması ve alt yapının olması gibi faaliyetlerin olması gerektiğini aktardı.

Çin’in Luoyang kentinden hareket ederek ekip 14 Ağustosta Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapmıştı. Ekip Türkiye’den önce Kazakistan, Rusya ve Gürcistan’dan geçti. Türkiye’den sonra yarın Yunanistan’a gidecek olan ekip buradan da İtalya’ya geçecek.