Irak'taki iç savaştan kaçıp yeni umut için Türkiye’ye sığınan çok sayıda Türkmen aile, çözümsüzlük nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların devam etmesine tepki gösteriyor.

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine, Irak'tan Türkiye’ye sığınan Türkmen ailelere yardımların; Anadolu insanı haricinde milli hassasiyeti yüksek kurum ve kuruluşlardan geldiğini söyledi.

Kasapoğlu ancak Türk Kızılayı, AFAD gibi devlet kurumlarının kendilerine yardımda bulunduğunu ancak Suriye'den gelenlere yapılan yardımların yüzde 2’si bile olmadığına vurgu yaptı.

Iraktan gelen Türkmenlerin fakir insanlar olmadığına işaret eden Kasapoğlu, Türkmenlerin her şeylerini Irak'ta bırakıp geldikleri için sıkıntı içinde yaşadıklarını belirtti. Türkiye’ye gelirken Irak'ın Telafer, Suriye ve Rakka'dan geçtiklerini, fakat buralarda kaçakçılar tarafından insafsız ve insanlık dışı muamele ile kandırılıp, gasp edildiklerini üzülerek anlattı.

Ankara’da şu anda 900 Türkmen ailenin yaşadığını kaydeden Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Suriye'den gelen Türkmenler ile Irak Türkmenleri arasındaki yaşam farkının açıkça görüldüğünü dile getirdi, hükümet yetkililerinden Irak Türkmenlerinin Türkiye'de rahatça çalışabileceği ortamın sağlanmasını istedi.

"ARABI DA PEŞMERGESİ DE BİZİMLE DALGA GEÇİYOR"

Kurum ve kuruluşların Türkmenlere yardım etmesinin çözüm olmayacağını söyleyen Kasapoğlu, kesin çözümün Türkmenleri, Telafer'de himaye etmek ya da Kerkük’e yerleştirmek olduğunun altını çizdi. Kasapoğlu, maalasef buna hiç kimsenin yanaşmadığını belirterek, “Irak Türklerinin üstünde öyle bir baskı var ki öyle yanlış bir politika var ki Türkmenlerin kendi iradesi dışında bir yerlere sevk edip, bir nevi istifleyerek kalıplaştırmak istiyorlar. Irak Türklerini, Türkiye'nin iç politikasına malzeme ettiğin zaman Irak Türkmenlerinin de ahengi, ana siyaseti, bölgede yok olur gider. Bugün Arabı da Peşmergesi de bizimle dalga geçiyor. Niye, tutarlı bir politikamız yok. Niçin, Türkiye'nin o bölgede süratle değişebilecek politikaları neticesinde.” dedi.