İran'da geçtiğimiz Nisan ayında yaşanan 7.8 büyüklüğündeki depremi daha önceden tahmin eden Timuçin Özat, 11 Aralık 2013 tarihine kadar Kahramanmaraş'te 5.7 ila 6.3 büyüklüğü arasında deprem yaşanacağını iddia etti.

1998 yılından bu yana depremleri araştıran ve bugüne kadar ortaya attığı deprem tahminlerinin tamamı gerçekleşen Kdz. Ereğlili yerel gazete muhabiri Timuçin Özat, Kahramanmaraş'ta 11 Aralık 2013 tarihine kadar yeni bir deprem yaşanma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

27 yaşındaki Timuçin Özat, 2012 yılının Haziran ayında basına demeç vererek Karamanmaraş'ta Eylül 2012 tarihinden itibaren deprem yaşanacağını açıklamış ve Kahramanmaraş'ta 19 Eylül'de 5,1 büyüklüğünde deprem gerçekleşmişti. Özat, Kahramanmaraş'ta ana depremin Eylül-Kasım 2013 tarihleri arasında yaşanacağını belirtti. Son 1 yılda gelen istasyon verilerini uluslararası boyutta incelediğini dile getiren Özat, “Yaklaşık 30 tane bilimsel metotla inceleme yapıyorum. Gelen istasyon verilerinin sonucu 11 Aralık'a kadar Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde ana hareketlenme olarak fayın kırılmasına göre bu değişir. Moment büyüklüğü 5.7 ya da 6.3 arasında bir ana hareketlenme olasılığı var. Eğer bu tür kol altında bir kırılma yaşanmazsa ki zaten orada bir boşluk var. Bu boşluğun dolması içinde depremin olması gerekiyor. Eğer bunda bir gecikme olursa yine aynı sürece kadar yani şuan Kasım ayındayız. Zaten İstatistikler olarak ve gelen İstasyondaki ivme kayıtlarına göre, ayrıca bunun yer kabartma verileri de var. Burada ki gerilme de baz alındığında Kasım ve Aralık ayının ikinci haftasına kadar, yani bunu 11 Aralık'a kadar da nitelendirebiliriz. Kahramanmaraş ve çevresinde bu hareketlenme olmazsa, Doğu Anadolu Fay (DAF) hattının kuzey doğusunda bir gerginlik noktası var. Bu gerginlik noktasında da yine büyüklüğü 5.5'in üzerinde, hatta daha kuvvetlisi olarak moment büyüklüğü 6'ya yakın bir deprem olasılığı, tüm veriler baza alındığında yüzde 75 ile yüzde 80 olasılığı çıkıyor. Ama şunu demiyorum; ben 11 Aralık'ta gün olarak vermiyorum, 11 Aralık'a kadar bu süreç devam ediyor. Eğer bunda gecikme olursa ki o zaman olasılıkta daha çok artış oluyor. Şuan ki olasılık zaten yüzde 75-80 ve gerginliğin uç noktalarına, doyum aşamasına geldiği iki tane hat var burada. Şu anda bu hatta iki bölgeden iki tane gerginlik uygulanıyor. 11 Aralık'a kadar 1 ay,4 hafta diye bunu toparlayabiliriz. 4 haftalık süreç içerisinde Kahramanmaraş Türkoğlu merkezli ya da bu hattın daha kuzey doğu kesimi yani Doğu Anadolu'nun güney hattında gerginlik boşalma olasılığı çok yüksek. Bu depremlerin büyüklüğü de çok yüksek olasılıkla 5,5'in üzerinde hatta 6'ya dayanabilir. Moment büyüklüğü olarak 6'ya dayanabilecektir” dedi.

Özat, Kahramanmaraş'ta deprem olmaması durumunda DAF hattında deprem yaşanabilecek illeri de açıkladı. Özat konuşmasında şunları söyledi:

“Şuan bu hatta 6 tane daha deprem olmayan, uzun süredir deprem üretmeyen yerler var. Ancak gerginliğin uç noktaları diye bir terim var bilimsel olarak. Bu gerginliğin uç noktalarında da kayaç gerginlik hesaplama katılıyor matematiğe. Artık bu kayaç yıllık gerilme bazına göre kırılma aşamasına geldi. Bu nedenle bu önümüzdeki 4 hafta çok kritiktir. Özellikle Muş'un Bartu ilçesiyle Van çevresinin güneyi. Elazığ ve Kahramanmaraş'ın Türkoğlu İlçeleri bu iki sahanın içerisine girmektedir. Yani buraları bir üçgen olarak da alabiliriz.”