İran’ın önde gelen sanatçılarının eserlerinden derlenen ve ‘Ferş den Arşa (Yeryüzünden gökyüzüne) adını taşıyan sergi, Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuayesinde açıldı. 12 Temmuz'a kadar devam edecek sergide hat, minyatür, firuze sanatları, metal oymalar ve alçı üzerine resimler olmak üzere 251 parçadan oluşuyor.

CRR'deki serginin açılış kurdelesini İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mortazee Far, konsolosluk Kültür Ataşesi Abdolreza Rashed, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük ile iş adamları Remzi Gür ve Zeynel Abidin Erdem birlikte kesti.

Açışta konuşan Mortazee Far, İran ve Türkiye ilişkilerinin çok derinliği olan ilişkiler olduğunu söyledi. Far, “2 ülke kültürleri birbirlerine yabancı değiller. Bu sergi İran kültürünü yansıtıyor sizin sanatçılarınız da İran’a gelip Türk Kültürünü tanıtmalılar. Bu sergi ilk ve son olmayacaktır. İki ülke arasındaki kültürlerin daha iyi tanıtılması gerekiyor” dedi. Serginin kendi adını taşıyan vakfın himayelerinde açıldığından söz eden işadamı Remzi Gür de birbirine yakın Türk ve İran Kültürünün daha sık buluşmalar gerçekleştirmeli." dedi.

Sergide, hat, minyatür ve firuze sanatları başta olmak üzere, metal oymalar, alçı üzerine resimler ve aralarında fiyatları binlerce dolarları bulan çok nadide ipek dokuma halılar da var. Serginin bir özelliği de kumaş üzerine şablon kullanılmadan yapılan hat sanatlarından örneklerin bulunması. Sergide bu eserlerden 32 tane sergileniyor. Çapı 15 santim olduğu için kontrolü çok zor kalemler ve özel boyalar ile yapılan hat sanatlarının fiyatları da ortalama olarak 40 bin dolar (yaklaşık 106 bin lira) civarında. Sergide ayrıca 2 metre 20 santim genişliğindeki altın ve gümüş kaplama kartal heykel de 35 bin dolar (yaklaşık 93 bin lira) etiket taşıyor.

Remzi Gür Vakfı’nın himayesinde Rafi Çağdaş Sanat Grup Sayed Rafi Razavi ve Afşar Güzel Sanatlar Mohammad Nazmi Afşar tarafından düzenlen sergide, 251 parça var. Sergi 12 Temmuz günü akşamına kadar sürecek.