İzmir Barosu, Ege Üniversitesi’nde geçen hafta çıkan olaylarda Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun öldürülmesi ve daha sonra yaşanan süreçle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Baro Başkanı Aydın Özcan, olayda ihmali bulunanları istifaya çağırarak, ırk ayrımcılığı körüklenip toplumun bölünmek istendiğini söyledi.

Medeniyetin geliştiği bu topraklarda farklı din, dil, ırk ve mezhebe bağlı insanların yüzyıllardır kardeşçe yaşadığını ifade eden Özcan, “Ancak Türk halkı üzerinde dönem dönem sağcı solcu, Alevi Sünni çatışmasıyla oynanan oyunları tecrübe etmiştik. Şimdi de ırksal ayrımcılık körüklenerek toplum bölünmek istenmektedir. Tarihten ders çıkarmadığımız, ülkemiz üzerinde emperyalist güçler tarafından oynanmak istenen oyunlara geldiğimiz anlaşılmaktadır.” dedi. Düşüncesi, siyasi görüşü, dini, ırkı, milliyeti, mezhebi ne olursa olsun bir kişinin, farklılıkları sebebiyel yaşam hakkına saldırıda bulunularak öldürülmesini İzmir Barosu olarak kabul etmediklerini vurgulayan Özcan, şunları kaydetti: “Bir ilim yuvası olması gereken üniversitelerimiz, terör propagandası yapılan yerlere dönüşmüştür. Geçmişte üniversitelerde yaşanan üzücü olayları ve bunun sonucunda yaşanan acıları unutmadık. Üniversitelerimizde baskı, şiddet, yıldırma politikaları artmış, öğrencilerin öğrenim hakkı gaspedilmiştir. Üniversite koridorlarının terör örgütü sloganları ve resimleriyle donatılmasına izin verilmekteyken Türk bayrağı ve Atatürk resmine tahammülsüz terör eylemlerine karşı hiçbir müdahalede bulunulmamıştır.”

‘OLAYLARDAN SİYASİ İKTİDAR VE ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ SUÇLU’

İçine düşülen bu ortamın başlıca sebebinin, terörü cesaretlendiren siyasi iktidar olduğunu savunan Baro Başkanı Özcan, “Ancak sözde ‘açılım ve ifade özgürlüğü’ adı altında terörist faaliyetlere göz yuman üniversite yönetimleri de gelinen bu noktada en az siyasi iktidar kadar suçludur. Gerekli güvenlik önlemlerini almayan ve bu şiddet ortamına ve ölüme zemin hazırlayan üniversite yönetimi de suçludur. Bu hadiseyi engellemeyenler, yapılan onca ihbar ve şikâyete rağmen görevlerini yerine getirmekten kaçınanlar, üniversitenin kampüs alanındaki acil servise 900 metre mesafede olan olayda dahi basiretsiz kalınarak ihmalde bulunanlar derhal istifa etmelidirler. İnsanlık vicdanı, vazife ahlâkı da bunu gerektirmektedir.” diye konuştu.

Aydın Özcan, olayın basında geçiştirildiğini de iddia ederek, “Öte yandan basın yayın organlarının çok büyük bir kısmının da meseleyi sağ sol çatışması, karşıt görüşlüler arası kavga gibi basit sözcüklerle geçiştirdiği görülmektedir.” ifadelerini kullandı. Üniversitelere ve güvenlik birimlerine çağrıda bulunan Özcan, “Kimsenin daha fazla canının yanmaması, daha fazla gencimizin ölmemesi, daha fazla ana babanın evlat acısı yaşamaması için sağduyulu davranıp üniversiteleri şiddet ortamından arındırınız. Biz İzmir Barosu olarak, kimden ve nereden gelirse gelsin şiddetin her türlüsüne ‘hayır’ diyor, bu olayı kınıyor ve takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.” açıklamasında bulundu.