Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl  Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 3 ay önce tefecilere yönelik çalışma başlattı.

Teknik takibe alınan 23 zanlı, Ağrı, İzmir, Yalova, Şanlıurfa ve  Sivas'ta özel harekat polislerinin de desteğiyle düzenlenen operasyonla  yakalanarak Ağrı İl Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

Operasyonda, 3 uzun namlulu silah, bir ruhsatsız tabanca ile imzalı  457 boş senet, mağdurlara ait taşınmazların bulunduğu tapular ve yine mağdurların ödeyeceği faizlerin miktarının yazılı olduğu 71 defter ele geçirildi.

Emniyetteki işlemleri sonrası Ağrı Adliyesine sevk edilen zanlılardan  21'i çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "örgüt faaliyeti çerçevesinde tefecilik yapmak" suçlarından tutuklandı, diğer  2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TEFECİLER YÜZÜNDEN ÇOK SAYIDA İNSAN KENTİ TERK ETTİ

Soruşturma sürecinde mağdurların alınan ifadeleri de çete üyelerinin  faaliyetlerini ortaya çıkardı.

Bu ifadelere göre, zanlılardan daha önce borç alan ancak ödedikleri halde çetenin taleplerinden kurtulamayan bazı iş adamları, memurlar ile  vatandaşlar kenti terk etmek zorunda kaldı.

Farklı nedenlerle ilden ayrılamayan çok sayıda mağdur ise borçlarını  ödemesine rağmen tefecilerin haczi veya taşınmazlarının tapusuna el koyması nedeniyle zorlu süreçler yaşadı.

Mağdurlar arasındaki bazı memurların çeteye olan borçları yüzünden  maaşlarına haciz geldiği, bazı vatandaş ve iş adamlarının da yatırımlarını tefecilere kaptırdığı belirtildi.

Mağdurları şikayetçi olmamaları konusunda silah ve kaba kuvvetle baskı  altına alıp aile ve sevdiklerine zarar vermekle tehdit ettiği öne sürülen çete  üyelerinin bu yolla yıllardır gelir elde ettikleri öğrenildi.

3 BİN LİRALIK BORÇ 690 BİN LİRA OLDU

Evli ve 3 çocuk babası L.T, kredi kartı borcu yüzünden çete mensubu  E.B'den açık senet imzalayarak 3 bin lira borç aldı. Faiziyle E.B'ye zamanı  geldiğinde 7 bin lira ödemek isteyen mağdur, tüm aramalarına rağmen telefonunu  kapatan zanlıya ulaşamadı.

Daha sonra karşılaştığı E.B'ye borcunu ödemek istediğinde 2 haftalık  faizle borcunun katlandığını öğrenen L.T, yakınlarından topladığı 50 bin lirayı  vererek borcunu kapattı.

Tüm ödemelerine rağmen açık senedi "Yırttım, attım." gibi bahaneler  öne sürerek L.T'ye vermeyen E.B, polisin operasyonuyla senedi icraya vermeden  yakalandı.

BORÇ BAŞINA EKLENEN RAKAMLA KATLANDI

Mağdurlardan memur M.S. ise çete üyesi M.Ş.O'dan 5 bin lira faiz  şartıyla 8 bin lira borç alıp 13 bin liralık senede imza attı.

Ödeme günü geldiğinde 13 bin liralık senedin başına "1" eklenerek 113  bin lira yapıldığını gören M.S, ödeme yapamadığı için icraya verildi, maaşına  haciz getirildi.

300 BİN LİRALIK ARSASINI KAYBETTİ

Zanlı N.P'den 300 bin lira değerindeki arsasını teminat göstererek 6  bin lira alan U.A, zamanı gelmeden faiziyle 14 bin lira ödeme yaptı.

Ödeme sonrası yine benzer bahaneler göstererek U.A'yı oyalayan N.P,  mağdurun teminat gösterdiği arsayı bir başkasına sattı.

Arsasını çeteye kaptıran U.A, tüm çaba ve girişimlerine rağmen  taşınmazını geri almayı başaramadı.

POLİSİN OPERASYONUYLA EVİ KAPTIRMADI

Diğer mağdurlar gibi nakit sıkıntısı yaşadığı dönemde M.Ş.O'nun  kapısına giden T.F. de 18 bin lira geri ödeme koşuluyla senede imza atarak 12 bin  lira borç aldı.

Ödeme zamanı geldiğinde para bulamayan T.F, bir anda borcunun 75  liraya yükseldiğini öğrendi. Ödeme için 130 bin lira değerindeki evini mecburen  satışa çıkaran T.F'ye borçlu olduğu kişiden 80 bin liralık teklif geldi. Teklifi  kabul eden T.F, gayrimenkulün devri konusunda M.Ş.O. ile tarih belirledi.

Polis ekipleri, devir işleminden 2 gün önce operasyon düzenleyip  M.Ş.O'nun da bulunduğu zanlıları yakalayınca T.F. de evini kaybetmemiş oldu.