Çalışma şartlarını protesto etmek için bugün iş bırakan Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı önünde ‘tabutlu’ eylem gerçekleştirdi. Görevi başında çeşitli nedenlerle hayatını kaybeden sağlıkçıyı temsil eden tabutları bakanlık önüne bırakan grup, hayatını kaybedenler için dua etti.

İbn-i Sina Hastanesi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, ‘Lisans tamamlama nerede’ pankartı ile üzerinde ‘Merhume; hemşire, ölüm nedeni; bulaşıcı hastalık’, ‘merhume; doktor, vefat nedeni; sağlıkta şiddet’ yazan tabutlar taşıdı. Eylemde imam kıyafetli bir kişi de hazır bulundu. Kortej oluşturan grup sloganlar eşliğinde buradan Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. Bakanlık önüne gelen grup, görevi başında çeşitli nedenlerle hayatını kaybeden sağlıkçıları temsil eden tabutları bakanlık önüne bıraktı.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci toplanan grup adına basın açıklaması yaptı. Kahveci, “Bugün 13 Mart, Tıp Bayramı’nın Arife günü. Sağlık çalışanları olarak biz de bugünü coşkuyla kutlanacak bir bayramı karşılama günü olarak geçirmek isterdik. Fakat ne yazık ki sorunların giderek arttığı, çalışanların taleplerinin görmezden gelindiği bir dönemde ne bayram ne arife bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor.” dedi. Şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler ve yapılan hukuksuz uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanlarının ağır tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya olduğunu anlatan Kahveci, çalışanların yüzde 76’sına amirlerinin adil davranmadığını öne sürdü.

‘MEMNUN-SEN YÜZÜNDEN MAAŞLAR ENFLASYON CANAVARINA YENİLDİ”

Kahveci, “Toplantılarında siyasetçi ve bürokrat şakşakçılığı yapan, iş çalışanın hakkına gelince idarecinin yanına hemen dümen kıran yetkilendirilmiş sendika ile iktidar maaşlarımıza da göz dikmiştir. Toplu sözleşmede yandaş ve yağcı sendikanın hükümetin teklifinden bile düşük bir zamma evet demesiyle çalışanların cebinde büyük bir delik açılmıştır. Enflasyon farkını da istemeyen bu ‘memnun-sen’ yüzünden maaşlar enflasyon canavarına yenilmiş, maaş dışı ödemeler 1.5 yıl zam görmemiştir.” şeklinde konuştu.

YÜZDE 50 ZAM AÇIKLAMASINA TEPKİ

Bakanlığın önceki gün ‘Şifa Veren Ele Vefa’ adlı bir program düzenlediğini hatırlatan Kahveci, bakanlığın hiçbir zaman sağlık çalışanlarına vefa göstermediğini kaydetti. Programa katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zam açıklamasına değinen Kahveci, “Nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapılacakmış. Bir saatlik nöbet ücreti bir doktor için şua anda 7 TL, ebe hemşire arkadaşımız için 4.7 TL’dir. Bu komik ücretlerin yüzde 50 artması çok mu büyük bir müjdedir?” diye sordu.

Sağlık çalışanları olarak sadece haklarını talep ettiklerini dile getiren Kahveci, bu taleplerini dile getirmek için de iş bıraktıklarını söyledi. Kahveci, iş bırakma eylemine katılmayan Memur-Sen’i ise eleştirdi.

Yapılan açıklamanın ardından Türk Bayrağı ile sarılan tabutların başında toplanan grup, görev başında hayatını kaybeden sağlık çalışanları için dua okudu. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan eylem, grubun dağılmasıyla son buldu.