Muş’ta çığ altında kalan 2 kişi kendi imkanlarıyla kurtuldu

Muş-Diyarbakır karayolunda mahsur kalan 30 kişiyi kurtarmaya giderken çığ altında kalan 2 operatör kendi imkanlarıyla kurtuldu. Diyarbakır’dan Muş’a gelen 30 kişi, Muş-Kulp karayolu Keklik Çeşmesi mevkisinde dün gece saat 23.00’ten bu yana etkili kar ve tipi nedeniyle mahsur kalmıştı. Yolda mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için bölgeye sevk edilen karayollarına ait 3 iş makinesinin üzerine çığ düştü. Bu esnada çığ altında kalan bir iş makinesinde bulunan Medeni Maral ve Dursun Kızıldağ, yaklaşık 3 saat mahsur kaldı. Kurtarılmayı bekleyen personel, kar savurma aracının camını kırarak kendi imkanlarıyla kurtuldu. Muş İl Özel İdaresi ekiplerinin de çığ altında kalan vatandaşları ve araçları kurtarmak için 2 adet kar savurma aracıyla bölgeye hareket etti. Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi aşan bölgede karla mücadele eden ekipler, tipiden dolayı zor anlar yaşadı.

"3 SAAT ÇIĞ ALTINDA KALDIK"

Çığ altında kalan Karayolları 113'üncü Şube Şefliği çalışanlarından Medeni Maral, karla mücadele yaparken çığ geldiğini ifade ederek; "Yol açma çalışması esnasında çığ geldi ve biz altında kaldık. Biz kapıyı açamadık ve pencereyi kırarak çıkabildik. Yaklaşık 3 saat mahsur kaldık." dedi.

Çalışmalara eşlik eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, 24 saattir karla mücadele çalışması yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Etkili olan kar yağışı nedeniyle Muş-Diyarbakır karayolu kapanmış bulunmaktadır. 24 saattir karla mücadele çalışması devam etmekte. İl Özel İdaresi olarak kapanan yolların açılması için bizler de takviye verdik. Geceden beri 2 araç mahsur kalmıştı onlar kurtarıldı. Şimdi de karayollarına ait aracın üzerine çığ gelmişti. Yaklaşık 4-5 metre yüksekliğindeki kar birikintisini rotatifle temizleyerek yol açma çalışmalarını yapıyoruz."

Karayolları 113. Şube Şefi Sulhattin Ömeroğlu ise çığ altında kalan personelin kendi imkanıyla kurtulduğunu ifade ederek "Dün akşam saatlerinde başlayan kar ve tipi nedeniyle Kulp yolunda ulaşımda sıkıntılar başladı ve araçlarımızı yönlendirdik. Dün gece saatlerinde 25-30 vatandaşın mahsur kaldığını duyduk. Şubedeki tüm araçları bu bölgeye yönlendirdik. Çalışma esnasında bir rotatifin üzerine çığ geldi ve rotatif halen çığın altında. Çok şükür personelimizin sağlık durumu iyi. Yaklaşık 3-4 saat çığ altında kalan personelimiz kendi imkanlarıyla kurtuldu.” şeklinde konuştu.

YOL 3 GÜN ULAŞIMA KAPATILDI

Muş Valiliği de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Yolun 3 gün boyunca ulaşıma kapatıldığının ifade edildiği açıklamada, "Muş-Kulp yolunda meydana gelen çığ sonucu 3 iş makinesi çığ altında kalmıştır. Aralıksız kurtarma çalışmaları sonucu iş makinelerindeki çalışanlar kurtarılmıştır. Araçların kurtarılması için çalışmalar devam etmektedir. Bölgedeki yoğun kar yağışı ve tipi devam ettiğinden Muş- Kulp karayolu 9 Şubat 2015 (Pazartesi) günü dahil olmak üzere, 3 gün süre ile ulaşıma kapatılmıştır. Vatandaşlarımızın alternatif yolları kullanmaları can ve mal güvenliği bakımından önem arz etmektedir." denildi.

EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ

Muş Valiliği, etkili kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı. İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yapılan açıklamada: "Muş Merkez, Bulanık Hasköy, Korkut, Varto ve Malazgirt ilçelerinde Yatılı Bölge Okulları dahil olmak üzere İlköğretim ve ortaöğretimde eğitim ve öğretime 10 Şubat 2015 Salı günü bir gün süre ile ara verilmesi uygun görülmüştür. Hamile ve engelli kamu personeli de 10 Şubat 2015 tarihinde izinli sayılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.

Öte yandan dün geceden bu yana bölgede mahsur kalan 30 kişi de iş makineleri ve İl Afet ve Acil Durumu Müdürlüğü ekiplerinin uzun süren çalışması sonucu kurtarılarak Diyarbakır'a yönlendirildi.