İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Yargıtay 19. Ceza Dairesi'nin, işletmelerde radyodan veya televizyondan yayınlanan müziğin, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceği yönünde karar verdiğini bildirdi.

Başkan Mutlu, "İşyerinde müzik yayınından ticari kazanç sağlamadığı halde radyo veya televizyonunda müzik dinleyen esnafa hiçbir uyarı yapılmadan ağır cezalar kesilmesi yanlış bir uygulamaydı. Artık bu cezaların hukuki dayanağı kalmadı. Önümüzdeki süreçte kanunda revizyon yapılarak konuya netlik kazandırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Yargıtay tarafından verilen bir kararın bundan sonraki süreçte adaletsizlikleri önleyeceğini dile getiren Mutlu, "Eser sahiplerinin maddi ve manevi haklarının ihlal edildiğini savunan meslek birlikleri temsilcileri, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na dayanarak avukatlarla işletmeleri denetliyor, esnafa herhangi bir uyarı yapmadan, bilgi vermeden ceza kesiyor, ayrı ayrı savcılığa şikayet ediyordu. Ancak Yargıtay 19. Ceza Dairesi işletmelerde radyodan veya televizyondan yayınlanan müziğin, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceği yönünde karar verdi. Karar bu yönde süren davalar için emsal teşkil edecektir." diye konuştu.

Eser sahiplerinin haklarını korumayı hedefleyen kanunun amacına itirazları olmadığını belirten Mutlu, ancak uygulamada yapılanların kanunun ruhuna aykırı olduğuna dikkat çekti.

İş yerinde müşterisini tıraş eden berberin, kumaşını dikerken radyo dinleyen terzinin, 6-8 bin liraya kadar ulaşan cezalarla karşı karşıya kalmasının haksızlığa sebep olduğunu ifade eden İESOB Başkanı Mutlu, "İzmir'de de bu yönde özellikle Karşıyaka ve Bornova bölgelerinde çok sayıda esnafımızın canı yanmıştı. İzmir Birliği mağdur esnafın hakkını hukuki yollarla ararken, kabul edilemez bu durumu ilgili mercilere ve siyasilere aktarmıştı. Mücadelesini sürdürdüğümüz bu konuda Yargıtay'ın bizi sevindiren kararı artık emsal oluşturacak, esnaf sanatkarlarımızın haksız yere ağır para cezaları ile karşı karşıya kalmasını önleyecek ve bu yöndeki davaların zaten yükü oldukça ağır olan mahkemeleri de meşgul etmesinin önüne geçilecektir." diye konuştu.