IŞİD'in Irak'taki Türkmen kenti Telafer'e yönelik saldırısından kaçan binlerce Türkmen, Türkiye'ye sığındı. Adana'ya gelen yaklaşık 3 bin Türkmen'e Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı. Belediyenin destekleriyle başlarını sokabilecekleri evlere yerleştiren Türkmenlerin yaşadığı en büyük sıkıntı ise hastaneye kabul edilmemeleri. Suriyeli sığınmacılara 1 günde verilen geçici kimlik kartından mahrum olan Türkmenler, hastaneye gittiklerinde adeta kovuluyor. Iraklı Türkmenlerin Suriyeli sığınmacıların yararlandığı sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi noktasında alınan Bakanlar Kurulu kararı da hastaneler tarafından yok sayılıyor. Türkmenler, geçici kimliklerle hastanelere giden Suriyelilere her türlü sağlık hizmetinin ücretsiz verildiğini, kendilerinin ise kapı dışarı edildiğini iddia ediyor.

Topaktaş köyü eski muhtarlık binasına 11 aile ile birlikte sığındıklarını belirten Abdulsettar Mahmuosman, Türk devletinin şefkatini görememekten yakındı. Mahmuosman, hastaneye gidebilmek için kimlik kartı olması gerektiğini söyledi. Valiliğe, yabancılar şubesine, karakola, kaymakamlığa başvurduklarını ancak kendilerine kimlik verilmediğini dile getiren Mahmuosman, yaşadıkları sıkıntıları anlattı: "Kaç çocuğumuz hasta. İkisinin kafadan hastalığı var, birinin dalağı büyüyor. Hastalandıklarında ambulans gelirse alıyorlar. Alsalar da para ile alıyorlar. Bizim de paramız yok, iş olmadan para da olmaz. Tarlalara günlük giden var ama 64 kişiye ne kadar yeter?" Amerika'nın IŞİD'i bombardımanında kolundan yaralanan İbrahim Beşer de eşini hastaneye götürdüğünü ifade ederek, "Kendisine ilaç vermediler, git eczaneden al dediler." ifadesini kullandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Psikolojik ve Sosyal Rehabilitasyon Şube Müdürü Fatih Gülnar ise yaklaşık 3 bin Türkmen'e sahip çıktıklarını vurguladı. Acil durumlarda hastanelere acilden giriş yaptırarak bakımlarını sağladıklarını ifade eden Gülnar, "Suriyelilerde ilaçlar ve bakımların hepsi ücretsiz. Sorun yaşayan ailelerimiz oldu, siz Suriyeli olsaydınız bakardık, siz Türkmen'siniz, Irak'tan geldiğiniz için size bakmıyoruz diyerek gönderiyorlar." şeklinde konuştu.