Şanlıurfa’nın Akçakale ilçe sınırının sıfır noktasında bulunan Suriye’nin Tel Abyad kenti civarında IŞİD ile PKK/YPG Burkan el Fırat güçleri arasında başlayan şiddetli çatışmalar nedeniyle Suriyeli halk Türkiye’ye göç etmeye başladı.

Şanlıurfa’nın Akçakale-Ceylanpınar sınırı karşısın da bulunan Tel Abyad-Serekaniye kentleri arasında arasın da IŞİD ile PKK/YPG Burkan el Fırat militanları arasın da şiddetli çatışmalarının başlaması ve koalisyon uçaklarının havadan IŞİD hedeflerini bombalamasıyla IŞİD tehdidinden kaçan yaklaşık 5 bin Suriyeli mülteci, Şanlıurfa sınırından Türkiye’ye alınmaya başladı.

PKK/YPG ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı askerlerden oluşan Burkan El Fırat birliğinin Tel Abyad ve civar köylerin de IŞİD’e karşı ortaklaşa düzenlediği saldırılar da sınır da şiddetli çatışmalar yaşanırken, çatışmalar nedeniyle IŞİD tehdidinden korkarak köylerinden kaçan 5 bin’e yakın Suriyeli mülteci Akçakale’ye bağlı Pekmezli ve Yeşiltepe köyünden Türkiye’ye giriş yapmaya başladığı öğrenildi.

Akçakale ilçesine bağlı olan ve sınırın 47 km olan Pekmezli ve Yeşiltepe köyünden Türkiye’ye giriş yaklaşık 5 bin civarında Suriyelinin Akçakale Kaymakamlığı ve Jandarma tarafından güvenli bir şekilde sınırdan içeriye alındığı bildirildi. Akçakale’ye getirilen Suriyeli mülteciler, sağlık kontrolü ve güvenlik kontrolünde geçirildikten sonra Akçakale ve Suruç’taki çadır kentlere yerleştirileceği bildirildi.

PKK/YPG ve ÖSÖ’ye bağlı Burkan El Fırat güçlerinin IŞİD’i Tel Abyad’da doğu, batı ve güney cephesinden kuşattıklarını belirten PYD siyasi Komite üyesi Ömer Alluş, "IŞİD’in ana karargâhlarından biri olan Rakka kentine giden yolları tutmuş bulunmaktayız. ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri IŞİD’e ait mevzileri havadan, bizde Kobani ve Serekaniye cephelerinden karadan etkili şekilde vuruyoruz. Tel Abyad’ın doğusundan yani Serekaniye cephesinden 35, batı cephesi olarak bilinen Kobani cephesinden 15 km Tel Abyad kentine yaklaşmış bulunmaktayız." dedi.

Öte yandan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Akçakale ve Rakka civarındaki IŞİD hedeflerini aralıksız hava saldırıları düzenleyerek, Türkiye sınırının sıfır noktasın da yer alan IŞİD mevzilerine yoğun bombardıman düzenledikleri öğrenildi.