Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bursa’nın ünlü yemeği İskender’in isminin tescilli olduğunu, kullananların ağır cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yaptı.

BTSO, Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu'na İskender Döneri hakkında uyarı yazısı gönderdi.

Yazıda Türkiye genelinde İskender Döneri'nin türevleri olan isimlerle satış yapıldığına dikkat çekilerek, bunun marka ihlaline neden olduğu belirtildi. Uyarı yazısında şunlar kaydedildi: "İskender Döneri'nin türevleri olan 'İskender', 'İskender Kebabı', 'Hakiki İskender Kebabı', 'Bursa İskender Kebabı', 'İskender Kebapçısı', 'Kebapçı İskender', 'Bursa Kebapçı İskender' isimli markaların 1996 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş olduğu ve marka sahiplerinin izinleri alınmadan Türkiye genelinde haksız olarak kullanılmasının marka ihlaline sebep olacağı belirtilmiştir. Marka tescillerinden doğan hakların kapsamı, TPE'nin Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de düzenlenmiş olup, marka tescillerinden doğan haklar münhasıran marka sahibine ait olmaktadır. Bu kapsamda esnaf ve sanatkarların imal ettikleri ürünlerde 'İskender Döneri'nin türevleri olan söz konusu tescilli markaların ismini kullanmamaları gerekmektedir. Esnafın idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için bilgilendirilmeleri gerekir."