İstanbul’da şebeke suyu kullanımı ile ilgili yeni düzenleme, tüketici dernekleri tarafından yargıya taşındı. Tüketici Güvenliği Derneği (TGD), bölge idare mahkemesine başvurarak yeni tarife ile ilgili yürütmenin durdurulması talebinde bulundu. TGD Başkanı Murat Köse, İSKİ’nin açıkladığı, yüzde 10 oranındaki tüketimin kendi açıklamalarıyla bile çeliştiğini belirterek, “İSKİ yüzde 83.68’lik bölüme yüzde 10 indirim yaptık demektedir. Bu bilgi Türkiye gerçekleri ile uyuşmamaktadır. Bu hesaba göre konutların yüzde 83.68’inde iki kişi yaşamaktadır ki bu veri kesinlikle gerçek dışıdır. Gerçekte İSKİ, bu 83.68’lik kesime yüzde 30 zam yapmıştır” dedi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından uygulanan kademeli su tarifesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Medya’da çıkan zam haberleri üzerine İSKİ’den yapılan açıklamada İstanbul’da genel tüketim içindeki yüzde 82.16’lık bölümün konutlar tarafından tüketildiği bu oran içinde ise Konut 1 için 0–10 metreküpe kadar yüzde 83.68, Konut 2 için 10–20 metreküp kullanımlar yüzde 13.44 Konut 3 için ise 20 metreküpten fazla kullanımlar için yüzde 2.88 oranında tüketim olduğunu belirtmişti. Bu oranlar baz alınarak yapılan değerlendirmede bir aylık faturada 10 metreküpe kadar birinci kademe tarifesi, 10-20 metreküp arası kullanımların ikinci ve 20 metreküp üzeri kullanımlar için 3. kademeden hesaplama yapıldığı anlatılmış, zam değil indirim yapıldığı savunulmuştu.

Oysa tüketici dernekleri İSKİ ile aynı görüşte değil. İstanbul’da yapılan kademeli tarife uygulanması ile tüketicilerin yüzde 30 ile yüzde 90 arasında değişen oranlarda zamma maruz kaldıklarını belirten TGD Başkanı Murat Köse, yürürlüğün durdurulması istemiyle zammı mahkemeye taşıdıklarını kaydetti. İSKİ’nin konuyla ilişkin yaptığı açıklamayı ‘zammı sulandırmak’ olarak niteleyen Köse, “TÜİK 2014 verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi 8.17 iken suya yüzde 30.75 ve yüzde 91.20 oranında kademeli zam yapılması hem bu ilkelere aykırıdır, hem de kamu vicdanını yaralamaktadır. Ortalama bir kişinin günlük su kullanımı İngiltere’de 251 litre, Kanada’da 561 litre, Amerika’da 480 litre iken Türkiye’de ise İSKİ’nin kendi Twitter hesabından 25 Ocak 2015 tarihinde verdiği su kullanım miktarı açıklamasında bir kişinin günlük su kullanım miktarı 150 litredir.” dedi.

İSKİ’nin kendi verilerine göre 4 kişilik bir ailenin aylık harcamasının 18 bin litre olduğunu belirten Köse, “Bu miktar 18 metreküp demektir. Yaz aylarında ise bu rakam 25-31 metreküp olmaktadır.” şeklinde konuştu.

İSKİ’nin internet sitesinde İstanbul’daki konutların yüzde 83.68’inin yüzde 10 ve altında su tüketimi yaptığı bilgisinin yer aldığını hatırlatan Köse, “İSKİ yüzde 83.68’e yüzde 10 indirim yaptık demektedir. Bu bilgi Türkiye gerçekleri ile uyuşmamaktadır. Bu hesaba göre konutların yüzde 83.68’inde iki kişi yaşamaktadır ki bu veri kesinlikle gerçek dışıdır. Gerçekte İSKİ, bu 83.68’lik kesime yüzde 30 zam yapmıştır” şeklinde konuştu.

Köse, İSKİ’nin kendi verdiği örnek üzerinden bile hesaplama yapıldığında (25 Ocak 2015’te yapılan açıklamaya atıfta bulunuyor)İstanbul’da günlük su tüketiminin 2 milyon 598 metreküp olduğunu, bir abonenin 0.51 litre günlük tüketim ile aylık yüzde 15. 3 metreküp su tükettiği sonucunun ortaya çıktığını belirtti.

Köse, 2010 yılından bu yana hiç uygulanmayan ve hatta kaldırılan bir kademeli tarife uygulamasının tasarruf adı altında tüketiciye dayan İSKİ’nin gerçek dışı maliyetleri tüketicinin üslenmesine isteme hakkı olmadığını da ifade etti. Köse, “Kaldı ki İstanbul gibi bir metropolde İSKİ’nin suyu bile içilememektedir. Bu da göz önüne alındığında tüketicinin su maliyetinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir” dedi. Köse, davayı milyonlarca aboneden alınan fazla ücretin geri ödenmesinin de olanaksız olduğu gerekçesiyle davayı yürürlüğün durdurulması istemiyle açtıklarını da sözlerine ekledi.

YARGI BU HAKSIZLIĞA DUR DİYECEK

Tüketici Sorunları Derneği (TSD) Başkanı Aydın Ağaoğlu da Köse ve açılan davaya destek verdi. Bölge İdare Mahkemesi’ne gelen Ağaoğlu da “İSKİ aslında her ay sistematik olarak enflasyon oranında zam yapıyordu, şimdi topluca zam yaptı. Yaptıkları açıklamada yüzde 83’lük kesimin yüzde 10’un altında tüketim yapıldığı yönündeki ifade bizler tarafından kabul edilmesi mümkün değil. Araştırmamıza göre 10 metreküplük kullanım karı-koca çalışan tek çocuklu bir ailenin kullanımına eşit. Çok çocuklu ve kalabalık ailelerde kullanımın 10 metreküp olması mümkün değil. Bize göre aylık ortalama meskenlerde 18 metreküp su kullanımı var. İstanbul’da zaten tasarruf ediliyor, daha fazlası sağlık riski oluşturur. Umuyorum yargı bu haksızlığa, bu zamma dur diyecek. İSKİ kamu kuruluşudur, kar amaçlı değildir. Enflasyon üzerindeki zammı yargıdan geri dönecektir.” dedi.