Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Medya Söyleşileri’nin ilk konuğu Fox TV’deki Çalar Saat programının yapımcısı Gazeteci İsmail Küçükkaya oldu. Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu’nda vatandaşlarla buluşan Küçükkaya, ‘Türkiye’de basın özgürlüğü var mı’ sorusunu cevaplandırdı.

“Bir ülkeyi yönetmek istiyorsanız, gerçekliğe hükmetmek istiyorsanız medyayı söz yöneteceksiniz!” diyen Küçükkaya, iktidarın da işe medya mühendisliğiyle başladığını söyledi. Son zamanlarda Türkiye’de ilk defa tamamen iktidar medyasının oluştuğunun altını çizen Küçükkaya, “Eskiden belli sermaye gruplarının medya oluşumları vardı, her zaman vardır. Ama şimdi ilk defa iktidar medyasının oluştuğunu gördük ve bir gazeteci olarak şunu görüyorum, bizzat iktidarı yönetenler tarafından büyük bir medya grubunun yönetildiğini görüyoruz. Bir gazetenin iktidarı desteklemesinde bir beis yoktur ama hakikaten şimdi bambaşka bir durumla karşı karşıyayız. Sözlerime başlarken Türkiye’de medyanın özgür olup olmadığını sordum, hayır dediniz. Bu ülkeyi anlamak için temel sorunları bilmemiz gerekiyor. Adanalılar dedim, ‘adalet var mı’ dedim, şimdi size soruyorum adalet var mı? Bir ülkenin insanları koro şeklinde adalet olmadığını, medyanın özgür olmadığını söylüyorlarsa orada siyasetçinin durup düşünmesi gerekir.” diye konuştu.

İktidarın Fox TV’ye baskı yapamadığını ifade eden İsmail Küçükkaya, “Bize soruyorlar ‘size bir şey yapıyor mu?’ iktidar diye. Yok. Ama eminim Fox’un Ankara’da işi olsa, mesela Fox’un cep telefonu şirketi, petrol şirketi, maden şirketi, süpermarket holdingi olsa, Fox bunları yapamaz. Yaptırmazlar. Öbür medya patronlarına baktığınız zaman her birinin Ankara ile işleri var. Benim medyaya ilişkin çözüm önerilerim, medyanın başka hiçbir işinin olmaması lazım. Bir adam medya işi yapacaksa, başka bir işi olmasın. Özgür olsun, Sözcü de öyle. Yeri geliyor eleştiriyorum ama saygı duyuyorum. Sözcü’nün başka bir işi gücü olmadığı için ona da baskı uygulayamıyorlar. Bir tek belki vergicileri yollarlar.” Şeklinde konuştu. Kendisinin her türlü riski üslenerek konuştuğunun altını çizen Küçükkaya, “Ama önemli olan bir kişinin bunu yapması değil ki, iklimden bahsediyoruz. Ben Türkiye’den son 10 yılda kaç tane gazetenin nasıl el değiştirdiğini biliyorum, ben son 10 yılda gazetecinin işsiz kaldığını biliyorum, kaç tane medya patronunun istemedikleri halde yayın yönetmeni değiştirdiklerini biliyorum. Bu ülkenin başbakanına, cumhurbaşkanına operasyon dediği için ertesi gün görevden alınan gazeteciler vardır. Basın özgürlüğü bana ait bir özgürlük değil ki hepimizin.” İfadelerini kullandı.

Küçükkaya konuşmasında bizzat Cumhurbaşkanının ağzından duyduğu bir olayı da anlatarak şöyle dedi: “Başbakan (Cumhurbaşkanı) dedi ki, medya patronları bana geliyorlar, ‘Sayın başbakanım, Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Sizin zamanınızda borsadaki şirketlerimiz çok değer kazandı. Efendim, çok para kazandık. Büyüdük, Allah sizi başımızdan eksik etmesin.’ Başbakan da tabii insan, o medya patronları gidiyorlar, 3-4 gün her şey normal ama gazeteciliğin doğasında eleştirmek var. Bu olaydan 2-3 hafta sonra o medya patronun televizyon veya gazetesinde manşet bir haber, eleştiri. Sonra hemen ‘Alo Fatih’! Çünkü başbakan şöyle; koca medya patronu kendisine gelmiş medeni şükran, efendim paralar kazandık filan, istiyor ve bekliyor ki destek görsün. Ama medyanın özü ve ruhu böyle bir şey değil. Belli projelerde destekleyebilirsiniz ama eleştireceksiniz.”
Küçükkaya konuşmasının ardından vatandaşların sorularını cevaplandırdı. Vatandaşlar Küçükkaya’ya büyük ilgi gösterdi.