Göçmen Entegrasyonu Politika İndeksi (MIPEX-Migrant Integration Policy Index), Türkiye’de göçmenlerin entegrasyonuna ilişkin izlenen politikaları değerlendirerek rapor haline getirdi. Rapora ilişkin konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Ayhan Kaya, “İstanbul’da yaşayan Suriyelilerin ilaca ulaşmada sıkıntı yaşadığını söyledi. Kaya, “AFAD, sağlık hizmetleri açısından ilaç sağlarken finansal anlamda sıkıntılar yaşadığını ve eczanelerin paralarını alamadıklarını biliyoruz.” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıda Brüksel merkezli MIPEX, Türkiye’de göçmenlerin entegrasyonuna ilişkin izlenen politikalarının değerlendirildiği bir rapor yayınladı. MIPEX temsilcisi Thomas Huddleston, raporu İngilizce okudu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Ayhan Kaya, moderatörlüğünde yapılan toplantıda İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bianca Kaiser, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pınar Uyan, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Saime Özçürümez ve Mülteci Hakları Merkezi’nden Veysel Eşsiz sonuçlara ilişkin kısa birer değerlendirme yaptı.

Rapor hakkında bilgi veren İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Ayhan Kaya, “Farklı Avrupa Birliği ülkeleri ve Avustralya gibi farklı ülkeleri karşılaştırarak batılı demokratik 38 ülke arasında göçmenlerin entegrasyonu konusunda oluşturulan politikaların nereye düştüğünü araştırdık. Maalesef Türkiye 2013 yılında getirilen bütün yenilik ve reformlara ve iyileştirmelere rağmen çok iyi bir performans sergileyemiyor. Mesela Avrupa Birliği standartlarına aile birleşimi konusunda yaklaşıyoruz. Yani bir göçmen geldiği zaman onun ailesinin Türkiye’ye getirilmesi konusunda yasalarımız şuanda oldukça iyi.” diye konuştu.

İstanbul’da yaşayan Suriyeli mültecilerin ilaca ulaşmada sıkıntı yaşadığını vurgulayan Kaya, “Yurttaşlık hakları edimi, uzun süreli yurttaşlık hakları edimi ve oy kullanımı sağlık haklarının edimi özellikle sağlık alanında İstanbul’da sadece iki tane eczane olduğunu ve bu insanlara ilaç sağlayamadığını ve AFAD’ın sağlık hizmetleri açısından ilaç sağlarken finansal anlamda sıkıntılar yaşadığını ve eczanelerin paralarını alamadıklarını biliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin mülteciler ile ilgili yasal düzenlemelerde büyük eksiklikler yaşadığını anlatan Kaya şunları söyledi: “Mesela Türkiye 38 ülke arasında aile birleşmelerinde izin verme bağlamında 27 ülke buda iyi bir rakam. Ama 38 ülke arasında siyasal katılım bağlamında sondan ikinci ülkeyiz. Özellikle ayrımcılık karşıtı konusundaki yasal düzenlemeler bağlamında hemen hemen hiç bir şeyimiz yok. Orada ciddi anlamda ayrımcılık ve nefret suçları gibi suçların bizi günlük hayatta karşıladığını görüyoruz. Dolayısıyla bu anlamda pek çok düzenlemenin yapılması lazım."

Türkiye’ye gelen göçmenlerin doktorları ve akademisyenlerinin çok önemli bir hazine olduğunu kaydeden Kaya, ülke olarak bunlardan faydalanmamamız gerektiğini de sözlerine ekledi.