İstanbul Lale Festivali, Emirgan Parkı'nda verilen start ile başladı. Bu yıl 10.'su düzenlenecek ve 1-30 Nisan günleri arasında yapılacak festivalde kentin birçok yerine yaklaşık 30 milyon lale dikilecek.

İstanbul’u renklendirecek festivale Emirgan Parkı’nda start verildi. Festivale yabancı konukların yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı. Festivalin açılışında konuşan Kadir Topbaş, “Lale bizden bir parça.” dedi. 2005’de düzenledikleri ilk festivalle lalenin evine dönmekte olduğu mesajını vermeye çalıştıklarını dile getiren Topbaş, laleye sahip çıkmanın sahip oldukları eski kültürel değerlere sahip çıkma anlamına geldiğini belirtti.

“Bizi biz yapan değerlere geleceğe yürümek zorundayız.” diyen Topbaş, “Orta Asya’dan Semerkand’a Buhara’ya, Konya’ya İstanbul’a getirdiğimiz ve bizi 150 yıl önce terk eden laleyi ‘evine dönüyor’ diye bir çalışma başlattık. Biz laleyi bir çiçek, bir ekonomik sembol olarak görmedik. Lale bizden bir parça.” ifadelerini kullandı.

Festivale 2005’de 600 bin adet lale soğanıyla başladıklarını hatırlatan Topbaş, “ Bu yıl 30 milyon lale soğanı İstanbul’u süslüyor. Bu 30 milyonu tamamı yerli. Dışarıdan yok. Birileri ithal etiğimizi düşünüyor. Lale aynı zamanda aş iş oldu.” diyerek 10 bin dolayında kişinin bu alanda istihdam edildiğini aktardı.

Bu arada Kadir Topbaş önümüzdeki hafta Sultanahmet Meydanı’nda bin metre karalık bir alana 545 bin lale fidanıyla lale desenli halı oluşturulacağını söyledi.

Öte yandan, lale festivalinin açılışında parka gelen yeni evli bir çift, Topbaş tarafından sahneye davet edildi. Sahneye çıkan Pınar Canbakan ve Bekir Başpınar çifti festival pastasını kesti. Topbaş, pastadan kopardığı dilimi tabağa koyarak genç çifte ikram etti.

Konuşmalardan sonra Topbaş, festival çerçevesinde cam lalelerden oluşturulan lale heykelini açtı. Davetliler cam lalelerden oluşturulan lale heykelini büyük ilgi gösterdi.