Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Boğazı’na üç katlı tüp geçit yapacaklarını söyledi. Projeyi tanıtan Elvan, projenin görüntü kirliliği oluşturmayacağını ve kentin silüetini bozmayacağını söyledi.

İstanbul’a üç katlı tüp geçit projesinin tanıtım töreni İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Törene; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Başkanı Lütfi Elvan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve davetliler katıldı.

Projeyi tanıtan Bakan Lütfi Elvan, “Şimdi bu mega projeler dizisine bir yenisini daha eklemek için start veriyoruz. Dünyada bir ilki başarıyoruz. Bu ilk, hem Türkiye’nin alt yapıda geldiği noktayı ifade eden, hem de proje fikri, üretim kapasitemiz uygulama kabiliyetimiz açısından sembol değerdedir. Bu proje, İstanbul’a aşık, Türkiye’ye sevdalı milletimizin bir projesidir. İstanbul’un ruhunu rahatlatacak bir projedir. İstanbul’un trafiğini rahatlatıp toplu ulaşımına neşter vuran, İstanbul ulaşımını bir omurgaya oturtan, metro hatlarını ve karayolu akslarını birleştiren üç katlı büyük İstanbul tünelini sunuyoruz.” diye konuştu.

PROJE, YAP-İŞLET-DEVRET MODELİYLE YAPILACAK

Elvan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrı ayrı tünel inşa etme yerine hem metro, hem de karayolu geçişi için dünyada ilk defa üç katlı bir tünel tasarladık. Bu mega proje ile İstanbul’da hayat değişecek. Raylı sistemin toplu ulaşımdaki yeri önemli ölçüde artacak. Proje, görüntü kirliliği oluşturmayacak ve silüeti bozmayacaktır. Mega projemiz yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek ve devletin kasasından 1 kuruş çıkmayacaktır.”

Programda, üç katlı tüp geçit projesinin animasyonu gösterildi.