İstanbul’un fethedildiği yıl Edirne’de inşa edilen Çakır Ağa Camii ihya edildi.

Merkez Saraçhane semtinde bulunan tarihi cami, Fatih Sultan Mehmet Fatih Sultan Mehmet döneminde Sekbanbaşı olarak görev yapan Çağır Ağa tarafından 1453 yılında inşa edildi. İstanbul’da dört cami, Silivri’de büyük bir zaviye ve Bursa’da da bir hamam yaptıran Çakır Ağa’nın Edirne’de kendi adıyla yaptırdı.

Kare planlı, üzeri içten piramidal ahşap tavan, dıştan ise kiremit kaplı kırma çatıyla örtülü bulunan caminin kuzeydoğu köşesinde 15 metre 80 santim yüksekliğinde tek şerefeli bir minaresi bulunuyor. Estetik mimarisiyle asırlar boyunca insanların ibadet yaptığı cami, zaman içerisinde yıpranmaya başladı. 1905 ve 1973 yılında onarımdan geçirilen 562 yıllık cami için yeni bir restorasyona ihtiyaç duyuldu. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, caminin yeniden ihyası için 2013 yılında bir çalışma başlattı. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 75’i finanse edilen çalışmalar sonucunda cami aslına uygun olarak restore edildi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Çakır Ağa Camii’nde başlattıkları restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Son dönemlerde onarımı yapılan çok sayıdaki vakıf eserinin içerisine Çakır Ağa Camii’nin de eklendiğini anlatan Güneren, "Trakya Kalkınma Ajansı, yapılan masrafın yüzde 75’ini karşıladı. Trakya Kalkınma Ajansı'na bu güzide Vakıf eserimizin yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması konusunda verdikleri maddi ve manevi desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.