Diyarbakır’daki HDP saldırısıyla ilgili, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, Sağlık Emekçileri Sendikası ve Diyarbakır Tabip Odası'ndan oluşan heyet bir rapor hazırladı. Rapora göre, 3 kişi patlama sebebiyle bir çocuk ise patlamadan hemen önce yüksekten düşme nedeniyle hayatını kaybetti. Olayda 16'sı ağır 402 kişi yaralandı. 12 yaralının ayak ya da kolları kesildi. 5 kişi solunum cihazına bağlı olarak hayatta kalma mücadelesi verirken 19 yaralının durumu ise ciddiyetini koruyor. Hayati tehlikeyi atlatamayan yaralılardan biri polis memuru. Saldırıda 50 yaşındaki Necati Kurul olay yerinde, Şeyhmus Kaçan ve 17 yaşındaki Ramazan Yıldız ise hastanede vefat etti. İsmi açıklanmayan bir çocuk da saldırıdan önce yüksekten düşme sebebiyle hayatını kaybetti.

'AMBULANSLAR 25-30 DAKİKA GEÇ GELDİ'

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin önünde kamuoyuna duyurulan raporda, mitin alanına 112 acil ambulans görevlendirmeyen Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtildi. Raporda, olay yerine ambulansların 25-30 dakika geç geldiği, çoğu yaralının sivil araçlarla hastanelere götürüldüğü vurgulandı. Raporda, “Patlama bölgesine yakın yerlere gaz bombası ile müdahale edilmesi yaralılara müdahaleyi geciktirdi. Halk arasında panik oluşturdu ve yaralı sayısının artmasına neden oldu.” denildi.

Raporda 402 yaralıdan 140'nın yatarak tedavi edildiği, 16 yaralının durumunun ağır olduğu, 259 kişinin de ayakta tedavi edildiği kaydedildi. Raporda şu bilgilere yer verildi: “ Yanıkların patlamanın etkisiyle ortaya çıkan ısı ve kimyasal etki sonucu olduğu düşünülmektedir. Uzuvlardaki ezilme ve parçalanma türü kırıklarda, demir bilyeler ve şarapnel parçaları çıkarılmıştır. Alanda kopan, parçalanan uzuvlar ise sağlık çalışanlarının uyarısına rağmen polis ve 112 idarecileri tarafından sağlık çalışanlarına toplatılmış olup bu durum kimliklendirme açısından halen sorun oluşturmaktadır.”