İşten çıkarılan işçiler Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Nestle fabrikasının önünde süresiz açlık grevi başlattı. İşçilere çeşitli siyasi ve sivil toplum örgütlerinden destek veriliyor.

Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldıkları öne sürülen işçilerin başlattığı açlık grevi devam ederken işçilerle dayanışma devam ediyor. TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu ile çeşitli siyasi parti, oda ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, fabrika önündeki çadırda üçer kişi halinde dönüşümlü olarak açlık grevini sürdüren işçileri ziyaret etti.

Dayanışma ziyaretinde yer alan Bursa Tabip Odası yöneticisi doktorlar, açlık grevinin işçilerin vücutlarında kalıcı hasarlar bırakmaması konusunda dikkat etmeleri gerekenler konusunda işçileri bilgilendirdi. İşçilerin hak arama eylemlerinin yanında olduklarını belirten TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart da işvereni işçilerin hakları konusunda sorumlu davranmaya çağırdı.

Dayanışma ziyaretine gelen meslek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çadır önünde bir açıklama yapan Tek Gıda İş Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, destek ziyaretlerinin haklarını alma konusunda eylemlerini sürdürmede kendilerine güç verdiğini belirtti. İşverenin sadece 9 işçinin işe başlamasını kabul ettiğini ifade eden Karlıkaya, bu işçilerin ise diğer arkadaşları işe başlamadan bunu kabul etmediklerini belirterek, güzel bir dayanışma örneği sergilediklerini kaydetti. Açlık grevini üçer kişilik gruplar halinde sürdürdüklerini belirten Karlıkaya, haklarını alana, tüm işçiler işe iade edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Karlıkaya, dönüşümlü açlık grevinin 23 işçi ile birlikte süresiz açlık grevine dönüştüğünü hatırlattı.

Karacabey’de faaliyet gösteren Nestle fabrikasında yaz aylarında işveren ile Hak-İş’e bağlı Öz Gıda İş Sendikası arasında 6 ay süren toplu sözleşme görüşmeleri sonunda uzlaşma sağlanırken, 32 işçi ücretli izine çıkarılmıştı. Sözleşme sürecindeki davranışları gerekçesiyle 32 işçi hakkında soruşturma başlatılmış ve 23 işçinin işine son verilmişti. Nestle Karacabey fabrikasında yaklaşık 900 işçi çalışıyor.