Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından sonra Soma A.Ş.'e ait Eynez, Atabası ve Işıklar ocaklarından çıkarılan 2 bin 831 işçisi, tazminatlarını alamadıkları için eylem yaptı. Yaklaşık 100 işçi, Atatürk Caddesi'nde yürüyüş düzenledi. Ellerindeki pankartta 301 maden şehidinin isimlerini taşıyan işçiler, "Tazminat hakkımız, söke söke alırız" sloganı attı. Ardından Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'ne bağlı Ege Linyit İşletmesi (ELİ) Müessesi Müdürlüğü'ne giden işçiler, "Soma'ya verilen sözler tutulsun", "Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz", "Tazminat hakkımız", "Açız aç" dövizleriyle oturarak eyleme devam etti.

'BİZ ALNIMIZIN TERİNİ İSTİYORUZ'

Atabacası Maden Ocağı'ndaki işinden çıkarılan ve hala tazminatını alamadığını söyleyen Adnan Yılmaz, "Biz alnımızın terini istiyoruz. Bize verilen sözler tutulmadı. Kendileri istediğinde yasayı bir saatte değiştiriyorlar. Biz illa ki İç Güvenlik Yasası'nda mı olmak zorundayız? Bugün çarşamba, mesela buranın semt pazarı. Herkes pazara çıkacak ama cebinde beş kuruş yok. Biz elektrik, su paramızı ödeyemiyoruz. Allah razı olsun, 840 lira işsizlik parası alıyoruz. O da zaten yetmiyor. Kredi borçlarımız var, bankalar bir yandan baskı yapıyor, esnaf bir yandan tahsilatını istiyor. Avukatlar bir yandan arıyor bizi. Şimdi biz nereye gidelim?" dedi.

Mesut Saraçbaşı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, facianın yaşandığı ocaktan son cenaze çıkarıldığında merdivende, "Oğlum, sizi hiçbir zaman işsiz de bırakmayacağız, mağdur da bırakmayacağız." dediğini aktaran Saraçbaşı, "Bizi şu an mağdur bıraktılar. Ben Enerji Bakanı'nın samimiyetine inanıyorum. Bize sahip çıkacağına da inanıyorum. Bir an önce bize sahip çıkmasını istiyorum." şeklinde konuştu.

Bu arada kısa bir süre önce yaklaşık 500 işsiz madenci Meclis'e yürüyüş yapmış, tazminatlarını alabilmek için seslerini duyurama çalışmıştı.