Beyoğlu'nda polis ve zabıta eşliğinde tahliye edilen bir cafede yaşanan arbedede gözaltına alınan avukat, kendisini gözaltına alan polislerden şikayetçi oldu.

İstanbul Adalet Sarayı'nda savcılığa dilekçe veren avukat Eren Can, Taksim’de bulunan cafenin işletmecisi Dursun Ali Uysal'ın avukatı olduğunu belirtti. Tahliye işlemi için 20 Nisan'da polislerin cafeye gittiğini, orada müvekkilinin eşiyle görüştüğünü ve o sırada avukat kimliğini göstermesine rağmen bir polis amirinin kendisini zorla dışarı attırdığını ileri sürdü. Bir süre sonra polislerin zor kullanarak kendisini hukuksuz bir şekilde gözaltına aldığını ve sokaklarda süründürülerek karakola götürüldüğünü öne sürerek, Taksim polis merkezinde de 5,5 saat gözaltında tutulduğunu ifade etti. Avukatlık Kanunu gereği bir avukatın görevini yalnızca bürosu ve adliyede değil, görevinin gerektirdiği her yerde yapabileceğini anlatan Can, polis memurlarının tespit edilerek yargılanmasını talep etti.

Can adliye önünde kendisine destek veren avukat grubuyla basın açıklaması yaptı. Afet yasasının Türkiye’nin her yerinde binaları tamamen yıkmak üzere konulan bir yasa olduğunu söyledi. Bu yasa karşısında hukuki anlamda kiracıları ve mal sahiplerini çaresiz bırakan bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını ileri süren Can, “Siyasal iktidar kentsel dönüşümü baskı ve zorla gerçekleştirirken de bu yasayı kullanıyor. Ben de orada avukatlık mesleğimi ifa etmek için, yaşanan tahliye sürecinde aslında hukuki olarak müvekkilin hakkını savunmak için oradaydım.” dedi.

Can, “Kolluk görevlileri her alanda olduğu gibi yani sadece biz bunu müvekkillerimizle bir tahliyeye karşı yaşamıyoruz. Adliye koridorlarında da 1 Mayıs’ta da bunu yaşıyoruz. Aslında bugün siyasal iktidar hukuku zapturapt altına almak için avukatları hedef tahtasına oturtmuş durumda. Ben de bunun mağduriyetini yaşadım.” diye konuştu.

Avukat olduğunu belirtmesine rağmen gözaltına alındığını kaydeden Can, “Afet yasası kapsamında tahliye edilmek istenen müvekkilin hakkını savunurken darp edilerek, 9 tane Beyoğlu Kent Savunması üyesi arkadaşımla beraber gözaltına alındım. 6,5 saat gözaltında tutuldum. Polise kimlik göstermeme, avukat olduğumu, vekalet ilişkisiyle orada olduğumu, görev başında olduğumu ve onlarla aynı statüde olduğumu, bana görev yaptırmadıklarında suç işleyeceklerini defalarca uyarmama rağmen haksız şekilde gözaltına alındım. Bununla ilgili suç duyurumuzu yaptık.” ifadelerini kullandı.