İstanbul Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Raşit Tükel, birinciliği ile neticelenen rektörlük seçimi sonrasında üniversiteye yapılacak başka bir atamayı meşru kabul etmeyeceklerini söyledi. Tükel, “Bu kararı reddettiğimizi bir kez daha duyuyoruz. Seçimin sonucuna bağlı olmadan yapılacak her hangi bir atama meşru kabul edilmeyecektir.” dedi.

İstanbul Üniversitesi’nde yaşanan rektörlük seçimi sorunu üzerine üniversiteli akademisyen ve öğrenciler eylemi yaptı. Eyleme katılan grup, seçimde birinci olmasına rağmen YÖK tarafından atanmayan Prof. Dr. Raşit Tükel’e destek verdi. Demokratik Üniversite Girişimi, Yüksek Öğrenim Kurumu’nun (YÖK) Cumhurbaşkanlığı'na gönderdiği listede, rektörlük seçiminde birinci olan Tükel'in yerine ikinci olan Mahmut Ak'ı birinci sıradan aday göstermesini protesto etti.

Üniversitenin Beyazıt kampüsü içinde toplana grup, sloganlar eşliğinde ana giriş kapısına geldi. Grup aralıklarla ‘Raşit Tükel rektörümüzdür’, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ şeklinde slogan attı.

'ATAMA MEŞRU OLMAYACAK'

Üniversite giriş kapısı önünde toplanan gruba seslenen rektör adayı Prof. Dr. Tükel haklı oldukları seçimde anti demokratik haksız baskılara maruz kaldıklarını söyledi. Kendine verilen destekten dolayı öğretim görevlileri ile öğrencilere teşekkürlerini dile getiren Tükel, “Bu seçimde kullanılan yöntemi meşru kabul etmeyeceğiz. Anti demokratik uygulamalara karşı mücadelesini şimdi olduğu gibi sürdürmeye devam edecektir.” dedi.

YÖK’e sert eleştirilerde bulunan Tükel, “YÖK’ün sonuçlarını açıklamada kaçındığı sıralamayı değiştirme kararını bilim insanlarının iradesine alınmış bir karar olarak görüyoruz. Bu kararı reddettiğimizi bir kez daha duyuyoruz. Seçimin sonucuna bağlı olmadan yapılacak her hangi bir atama meşru kabul edilmeyecektir. Bunu bir kez daha ilan ediyoruz.” diye konuştu.

Protesto eyleminde konuşan akademisyen bir kadın ise, “Rektör seçiminde dahi akademisyenlerin iradesini hiçe sayan bir kurumda gerçek bilimsel eğitim ve özgür araştırmalar yapılamaz. Yalnızca oylarımıza değil demokrasimize ve üniversitemize sahip çıkmak için huzurunuzdayız. Gerçek demokrasinin kurallarının işletilmesini ve sandığa saygı gösterilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Öğretim görevlileri adına konuşan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Kurtulmuş da “Buradan Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Lütfen sandığın kararına saygı gösterin. YÖK’ün sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin. YÖK değildir atayacak olan sizsiniz. Bulunduğunuz yerin meşruiyeti gibi İstanbul Üniversitesi rektörünü de buna layık görün. Rektörümüzü atayın.” İfadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi araştırma görevlisi Levent Dölek de “Biz sadece oylarımızla değil bilincimizle ve tüm samimiyetimizle burada yer alıyoruz. Üniversite bileşenleriyle birlikte burada bir irade ortaya koyuyoruz. Bu tarihi kapının önünde konulan iradeyi kimse sıralamalarda geri plana atamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Protesto eyleminde öğrenciler adına konuşan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Tahsin Kaltakcı, "Karar açıktır. Raşit Tükel İstanbul Üniversitesi’nin rektörüdür. Bizler bu üniversitenin öğrencileri olarak son kez uyarıyoruz. Yapılacak başka bir atamayı kabul etmeyeceğiz. İstanbul üniversitesi gericiliğin ve piyasacılığın okuldan ve ülkeden kovulması ve de bilimin savunulması için irade göstermiştir. Bu irade başlı başına bir zaferdir. Biz bu zaferi büyütmeyi tercih ediyoruz. Çünkü üniversite biziz. Raşit Tükel’de bizim rektörümüzdür.” dedi.

Eylemde grup 15 bin destek imzasının yer aldığı dev afişi açtı. Gösteri nedeniyle üniversite önünde yer alan Beyazıt Meydanı’nda TOMA aracı ile çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Grup yapılan konuşmaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.