İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimlerinde 3 bin oyun bin 202’sini alarak birinci olan Prof. Raşit Tükel, 'sandığa saygı' istiyor. Üniversiteye, seçilmiş bir rektör atanması gerektiğini vurgulayan Tükel, “Üniversiteye demokrasi gelsin istiyorsanız, seçim yapıyorsanız, o zaman sandığın iradesine uygun olan bir atamanın gerçekleşmesi lazım. O zaman niye seçim yapıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi’nde eski rektör Prof. Yunus Söylet’in AKP’den milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesinin ardından yapılan rektörlük seçimlerinde İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Raşit Tükel birinci oldu. İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK) bileşenleri; İstanbul Barosu, İstanbul Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabipler Odası , İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve TMMOB İKK konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

‘MERCİLERİN ATAMALARIYLA GELEN REKTÖR TALEPLERE KARŞI KOYAMAZ’

Seçim sonucuna saygı gösterilerek, seçilmiş kişinin atanması gerektiğinin altını çizen Tükel, “Yıllardır üniversitelerin daha katılımcı ve demokratik olması için mücadele ediyoruz. Rektörlük seçimleri bu mücadelenin parçası. Çünkü siz seçimle değil de mercilerin atamasıyla geldiğiniz zaman bağımsız bir üniversite yönetemezsiniz. Bağımsız bir üniversite inşa edemezsiniz. Dışarıdan gelecek taleplere karşı koyamazsınız. Kendi imkanlarınızla, kendi öğrencilerinizden destek alarak üniversiteyi yönetemezsiniz. Rektör bütün üniversiteyi temsil ediyorsa üniversite, rektörü seçmeli. Bu çok önemli bir nokta.” dedi.

‘OYLARIMIZIN TAKİPÇİSİYİZ’

Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bir atama gerçekleştirileceğini belirten Tükel, “Bu atamaya ısrarla en yüksek oy alanın yapılmasını istiyoruz. Bunu buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Üniversiteye demokrasi gelsin istiyorsanız, seçim yapıyorsanız, o zaman seçimin sonuçlarına tabi olan sandığın iradesine uygun olan bir atamanın gerçekleşmesi lazım. O zaman niye seçim yapıyorsunuz? O zaman oy kullanan kişiler verdikleri oyun sonucunda atamaya yardım sağlayamıyorsa niye seçime katılıyorlar? Sandık iradesini hayata geçirmek durumundasınız. Bunu güçlü olarak ifade etmek istiyoruz. Seçim sürecinde oylarımıza sahip çıkalım dedik. Şimdi oylarımızın takipçisiyiz diyoruz.” diye konuştu.

‘ATANACAK REKTÖRÜ TANIMIYORUZ’

Öğrenciler adına yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Raşit Hoca’yı bizim söz, yetki ve karar hakkımızı önemsediği için üniversiteyi birlikte yönetme çağrısı yaptığı için destekliyoruz. Raşit Tükel bizim rektörümüzdür diyoruz. Atanacak hiçbir rektörü tanımayacağımızı belirtiyoruz.” şeklinde konuştu.

Grup yapılan açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

REKTÖRLER NASIL SEÇİLİR?

Görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak öğretim üyeleri tarafından altı rektör adayı seçilerek belirlenir. Belirlenen rektör adaylarından Yüksek Öğretim Kurulu'nun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar.