Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki bombalı saldırı sonrası tırmanan terör olayları sebebiyle Emniyet Genel Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığı polislerin ve askerlerin izinlerini iptal etti. Hal böyle olunca temmuz ve ağustos aylarında nişan ve evlilik hazırlık yapan polis ve askerleri zor durumda bıraktı. Mazeret izinleri de kaldırılınca düğün için izin isteyen polisler için tüm kapılar kapanmış oldu.

Ülke genelinde ve özellikle güneydeki sınır hattında yaşanan terör olayları sebebiyle Türkiye hassas bir dönemden geçerken, ülke genelinde 'emniyet hizmetleri' sınıfında 257 bin 776 personelin görev yaptığını duyuran Emniyet Genel Müdürlüğü, polislerin izinlerini iptal etti, izindeki polisler de acilen mesaiye çağrıldı. 12/36 çalışan polislerin mesaisi ise yeniden düzenlendi, bazı birimler 12-12 sistemine döndürüldü. İki bayram arasında özellikle temmuz ayının ikinci yarısı ve ağustosun ilk günlerinde düğün ve nişan merasimi planı kuran polisler, oldukça zor anlar yaşıyor.

DAMATSIZ NİŞAN TÖRENLERİ YAPILIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün izinleri iptal etmesi sebebiyle nişanlısının yüzük takma merasimine katılamadığını belirten S.E. isimli gelin adayı, "Tüm planlarımızı aylar öncesinden yapmıştık. Ramazan Bayramı sonrasında nişan töreni yapacaktık. İzinlerin iptal edilmesi sebebiyle ne yapacağımızı bilmiyoruz. Önce erteledik, sonra aile büyüklerimiz damadın katılmadığı bir törenle nişanın olması yönünde karar verdi. Çünkü izinlerin ne zaman açılacağı belli değil. O yüzden biz de damat adayının olmadığı törenle nişan merasimini yapacağız." dedi.

Bir yakınının düğünü için memlekete gitmesi gerektiğini belirten bir polis memuru da "İzinlerin kaldırılması sebebiyle birçok arkadaşımız sıkıntılı günler geçiriyor. Babası olmadığı için aile büyüklüğü yapan arkadaşlarımız var. Terör olayları sebebiyle izinlerin kaldırılması planlarımızın ertelenmesine sebep oldu." diye konuştu.

MAZERET İZİNLERİ DE İPTAL EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü ülke genelinde görev yapan polislerin mazeret izinlerini de iptal etti. Mazeret izinleri kapsamında eşi doğum yapan erkek polislere üç gün, bir yaşından küçük bebeği olan kadın memurlara ise günde bir buçuk saat emzirme izinleri mazeret izni olarak veriliyordu. Memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ise verilen 5 gün izin de mazeret izni olarak uygulanıyor.

Bir çok öğretmenin de polis ve askerle yapacağı düğün ve nişan töreninin iptal edildiğini belirten Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu ise şunları kaydetti: "Polislerle nişan ya da düğün planı yapan öğretmen arkadaşlarımızın da bir mağduriyeti var. Malum; öğretmenlerin temmuz ve ağustos aylarında iki aylık tatilleri var. İzinlerin kaldırılmasıyla birlikte polis ve asker niyanlılarıyla evlilik planı kuran öğretmen arkadaşlarımız da mağdur oldu."

ŞEHİT POLİSİN DE NİŞAN TÖRENİ ERTELENMİŞ

Dün İstanbul Gazi Mahallesi'nde akşam saatlerinde bir gruba müdahale sırasında düzenlenen silahlı saldırıda şehit olan polis memuru Muhammet Fatih Sivri’nin izinlerin kaldırılmasıyla nişan törenini ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi. İzinler kaldırılmasaydı polisin şehit olduğu gün nişan töreni yapılacaktı.