Afyonkarahisar Barosuna kayıtlı Av. Umut Kılıç'ın, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Cumhurbaşkanı'na hakaretten tutuklanmasına, İzmir Barosu'ndan sert tepki geldi. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, konunun AİHM'ye götürüleceğini ve herhangi bir tazminata hükmedilmesi durumunda, bu kararı veren hakimden rücu edilmesini sağlayacaklarını kaydetti.

Baro Başkanı Özcan, "Afyon Barosu üyesi meslektaşımız Av. Umut Kılıç, Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavı'nın yazılı aşamasından sonra 21.04.2015 tarihinde mülakata katılmak üzere Ankara'ya gitmiş, mülakat esnasında dile getirdiği sözler nedeniyle Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, Cumhurbaşkanı'na hakaret ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret suçlarından tutuklanmasına karar verilmiştir. Yine kamuoyunca bilindiği üzere birçok meslektaşımız, hakim ve savcılık sınavlarının yazılı aşamalarında 85-90'ın üzerinde notlar almasına rağmen maalesef mülakatlarla bu haklarından yararlanmalarının önüne geçilmektedir. Yine meslektaşımız Av. Umut Kılıç, önceki sınavdan 85 puan almasına rağmen mülakatla elenmiştir. Dün de mülakat sırasında istenmeyen bir olay gerçekleşmiş ve mülakatı gerçekleştiren bürokrat hakimlere, 'Siz Cumhurbaşkanı'nın adamlarısınız.' gibi bir ifade kullanmıştır. Açıklanan olay, ülkemizin siyasal ve hukuksal durumunun, kısacası ülkeyi yöneten zihniyetin bir yansımasıdır." dedi.

'TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR'

Hukuk devletinde kurallara uyulacağını anlatan Özcan, "Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir hukuk devleti olduğunu iddia ediyorsa kendi koyduğu yasalara uymalıdır. Yürürlükte bulunan ceza kanunlarına baktığımızda, yukarıda özetlediğimiz olaya ilişkin tutuklama kararı verilemeyeceği ortadır. Maalesef özel yetkili mahkemeler yerine kurulmuş olan sulh ceza mahkemesi tarafından, iç hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı bir karar verilmiştir. Yasada tutuklamanın şartları açık olmasına rağmen yasalara aykırı olarak tutuklama kararı verilmiştir. Biz bu tutuklama kararının kesinlikle hukuka aykırı olduğunu ifade ediyoruz ancak yaşanan gelişmeler ortaya koymuştur ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devleti olmaktan çıkmış, hukuk siyasete alet edilerek hızla dikta rejimine doğru yol almaktadır. Aslında siyasi iradenin bu tutuklama kararı ile dikte etmeye çalıştığı karşı fikirleri sindirme, korkutma ve yıldırmadır. Sadece tutanak tutularak işlem yapılabilecek bir olayda tutuklama yoluna gidilmesi, hukuk ve adaletin ayaklar altına alındığının kanıtıdır."

'AİHM KARARLARI SON DERECE AÇIKTIR'

Özellikle kamuoyuna malolmuş kişilere yönelik eleştirilerin sınırlarının sıradan vatandaşlara göre daha geniş olduğu ifade eden Aydın Özcan, "Ülkemizi de ilgilendiren bu kararlardan birisi, Pakdemirli kararıdır. Pakdemirli, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e karşı bundan çok daha ağır eleştirilerde bulunmuş, iç hukukta mahkum olmuş ancak anılan gerekçelerle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi tazminata mahkum etmiştir. Bu olayda da bu kararı veren yargıç, maalesef hukuku son derece yanlış uygulayarak, ülkemizi yeniden tazminat ödemeye mahkum edecek bir karara imza atmıştır. Biz bütün açıklamalarımızda, HSYK'nın bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini dile getiriyoruz. Maalesef HSYK da mevcut şartlarda bu tür kararların üzerine gidememektedir. HSYK'yı, bu hatalı kararı veren hakim hakkında disiplin soruşturması başlatmak üzere göreve davet ediyoruz. Ayrıca AİHM tarafından herhangi bir tazminata hükmedilmesi durumunda, kararı veren hakime bu tazminatın rücu edilmesini istiyoruz ve bunun da takipçisi olacağız. Bu nedenlerle meslektaşımızın hukuka aykırı olarak haksız bir biçimde tutuklanmasını kınıyor, tutuklama kararını veren hakim hakkında HSYK'ya şikayette bulunulması ve tutukluluğun kaldırılmasına itiraz edilmesi de dahil gereken her türlü yasal girişimde bulunacağımızı ve olayın takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz."