İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nün, Ege Üniversitesi’nde Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun öldürülmesini gerekçe göstererek merkez ilçelerin tamamında "önleme arama izni" almasına tepki gösterdi.

Ege Üniversitesi Kampüsü'nde 20 Şubat 2015 tarihinde, Ülkü Ocağı üniversite sorumlusu Çakınoğlu'nun ölümüyle sonuçlanan olaydan beş gün sonra İzmir 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuran İl Emniyet Müdürlüğü'nün, önleme arama izni talep ettiği ortaya çıkmıştı. Gerekçe olarak da Çakıroğlu'nun ölümünü bahane edecek karşıt görüşlülerin güvenlik güçlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu ve özel arabalara taşlı sopalı saldırılarda bulunacağı yönünde bilgiler alınması gösterilmişti. Talebi değerlendiren mahkeme de Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağalar, Karşıyaka, Konak ve Narlıdere ilçelerinin tamamını kapsayan önleme arama izni vermişti. Baro Başkanı Özcan, bu tür uygulamaların Türkiye’yi polis devleti haline getireceğini belirterek, “Arama izni istenen ilçelere bakıldığında, bu zaten şehrin tamamı sayılır. Kanunda, 'Aramalar, toplumun tamamını baskı altına alacak şekilde yapılamaz.' diyor. Verilen izne bakıldığında bir suçlu aramaktan çok, bir şehrin topyekûn suçlu görüntüsü doğuyor. Bu kadar çok ilçede önleme arama izni toplumda korku, huzursuzluk, panik ve benzeri duygulara neden olur. Bu durum, kanunlara aykırıdır. Emniyet yetkilileri, önleme arama izni alabilir. Bunun yerine daha somut noktalar, yerler belirlenmeli. Bu şekilde bütün şehirde suçlu arama izni olamaz.” dedi.

Öte yandan İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nün, aynı gerekçelerle 4 ve 5 Mart 2015 günleri ve aynı saatler içinde tekrar arama izni istediği, mahkemenin bu kez talebi reddettiği öğrenildi.