Meslektaşlarının tutuklanmasını orantısız bir karar olduğunu söyleyen İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan “Kararı veren hakim hakkında İzmir Barosu olarak HSYK’ya şikayette bulunacağız. Ayrıca tutuklama kararına itiraz edeceğiz. Karar, telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracak.” dedi.

Afyonkarahisar Barosu'na kayıtlı Av. Umut Kılıç'ın, hakimlik ve savcılık sınavının mülakatı için gittiği Ankara'da, Cumhurbaşkanı'na hakaretten tutuklanması baroları ayağa kaldırdı. Baro Başkanı Özcan, “Ben bu kararı hukuka aykırı buluyorum. Yargı bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne aykırıdır. Tutuklama gerekçesi, Cumhurbaşkanı'na hakaret. Cumhurbaşkanı, siyasi bir kişiliktir. Bu konuda birçok mahkeme kararımız ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları vardır, siyasi kişilerin sert eleştiriye tâbi tutulabilecekleri yönünde. Bizim kanunlarımıza göre TCK’ya göre en fazla, hükmün geri bırakılması ile sonuçlanabilirdi.” dedi.

'ORANTISIZ BİR KARARDIR'

Sürecin takipçisi olacaklarını belirten Özcan, “Meslektaşımızın özel güvenlik mahkemeleri yerine kurulan sulh ceza mahkemesi hakimi tarafından tutuklanması orantısız bir karardır ve telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracak bir karardır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırılık teşkil eder. Kararı veren hakim hakkında, İzmir Barosu olarak HSYK’ya şikayette bulunacağız. Ayrıca tutuklama kararına itiraz edeceğiz. Sonuna kadar takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.