İzmir Barosu, Avukatlar Günü dolayısıyla İzmir Adliyesi’nde tören düzenledi. Baro Başkanı Aydın Özcan ve üye avukatlar, Atatürk anıtına çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Törende, ülkede hukuk açısından karamsarlığın, ümitsizliğin, yılgınlığın hakim olduğu vurgulandı. Özcan, Türkiye’de adaletin günden güne yok olduğunu, eridiğini söyledi. İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde, meslektaşları Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın teröristlerce şehit edilmesiyle ilgili de konuşan Özcan, “Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’in rehin alınıp katledilmesi olayında, sanki yüreğimizdeki karanlığı anlatır gibi ilahi bir adalet olarak ülkemiz de karanlığa bürünmüştür. Bu iki karanlık olayın aynı anda olması tesadüfi değildir ve ülkemizde gelecek karanlık günlerin en belirgin, en çarpıcı habercisidir.” dedi.

İzmir Adliyesi protokol girişinde düzenlenen törende konuşan Baro Başkanı Özcan, geleceğe umutla bakmaları gereken 5 Nisan Avukatlar Günü’nde üzüntü, karamsarlık, ümitsizlik ve yılgınlık içinde bulunduklarını söyledi. Son dönemde hukukçuların kazanılmış haklarının çok kaba saldırılarla ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade eden Özcan, “Onurlu mesleğimize yanlış algılamalarla, çağdışı iddialarla darbe vurulmaya çalışılmaktadır. Her dönem toplum tarafından saygınlıkla anılan mesleğimiz, günümüzde yoğun bir baskı ve saldırı altında kalmış bulunmaktadır. Yapılan bu sistemli saldırılar tesadüfi değildir. Toplumda yapılacak büyük değişim hareketlerinin öncü habercileridir.” dedi. Hukukun bir bütün olduğunu ve hakim, savcı, avukat diye ayrılamayacağını söyleyen Özcan, "Birbirlerine göre daha önemli adledilemez. Biz hepimiz aynı mesleğin unsurlarıyız, aramızda sadece iş bölümü nedeniyle görev farkı vardır. Hepimizin amacı aynıdır. Hepimiz hukukun üstünlüğünü, gerçek adaleti, toplum barışını ve insanların mutluluğunu temel görev olarak kabul etmiş bir mesleğin mücadelesini yürüten bireyleriz." dedi. Her gün medyada görülen, avukatların üstünün aranması mizanseninin topluma gönderilen bir mesaj ve toplumu yeniden yapılandırmanın ince bir mühendislik planlaması olduğunu savunan Aydın Özcan, “Tarih boyunca haksızlığa, hukuksuzluğa karşı onurlu mücadele vermiş olan avukatları toplum gözünde itibarsızlaştırmak ve mücadelelerini saptırmak amacıyla dirençlerinin kırılması planlanmaktadır.” diye konuştu. Mesleklerinin sıkıntılarının her gün artarak çoğaldığını, adeta bir kafes içerisine alınmaya çalışıldıklarını belirten Özcan, “Mesleğimize, meslektaşlarımıza ve barolara yönelik saldırılar her gün artıyor. Meslektaşlarımız bürolarında, haciz mahallinde, adliyelerde saldırıya uğruyor, hattâ öldürülüyor. Baro başkanları, yönetim kurulu üyeleri, meslektaşlarımız sadece kanundan doğan görevlerini yerine getirdiği için yargılanıyor. Kutsal savunma mesleğini yerine getiren avukatlar hakkında, sudan bahanelerle davalar açılıyor. Bütün bunların yanında mahkemelerce verilen kararlar uygulanmamakta, çeşitli yöntemlerle arkadan dolanılarak uygulama dışı bırakılmaktadırlar. Ülkemizde adalet günden güne yok olmakta, erimektedir. İnsanlar ve sistem adeta köleleştirilmeye çalışılmaktadır.” diye konuştu.

'TÜRKİYE’DE ANASAYA VE YASALARA AYKIRI EMİRLER SÖZ SAHİBİ OLDU'

Türkiye’de Anayasa ve yasalara aykırı emirlerin söz sahibi olduğunu idida eden Baro Başkanı Özcan, “Yandaş hukukçularımız dahi Anayasa'yı tanımayarak, verilen yazılı emirlerin uygulanmasını beklemektedir. Bunun en son örneği avukatların adliyeye alınmaması süreçlerinde görülmüş, birebir yaşanmıştır. Daha da vahimi ise halkımıza sürekli defalarca yapılan dikteler, toplumun adalete olan inancını da günden güne yitirmesine sebep olmuştur.” şeklinde konuştu. Avukatların onurlu dik duruşunu dağıtamayan iktidarın, emellerine halkı kışkırtarak ve kolluk güçlerini kullanarak ulaşmaya çalıştığını öne süren Özcan, iktidarın, hukuku taraflı olmaya zorladığını, kendi amacına ulaşmak için silah olarak kullandığını söyledi. Bunun değişmesi gerektiğinu belirterek Özcan, “Hukuku, ideal amaçları için toplumun çıkarına hizmet eder hale getirmeliyiz.” diye konuştu. Avukatın olmadığı toplumun eksik olacağını, avukatın olmadığı yargılamanın da adaletli bir yargılama olmayacağını vurgulayan İzmir Barosu Başkanı, “Adalet bir gün herkes için lazım olacaktır. Unutulmamalıdır ki adaletsiz millet, avukatsız adalet olmaz.” dedi. Özcan, erkleri birbirine düşürerek ve hukukun kurucu, asli unsurlarını birbirine kırdırarak toplumun yönetilemeyeceğini belirterek, meslektaşlarının Avukatlar Günü’nü kutladı.