İzmir'in Bayraklı Belediye Meclisi, nisan ayı olağan toplantısında cemevlerine ibadethane statüsü verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, cemevlerinin ibadethane olarak sayılması ve belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını içeren kararına istinedin verilen teklif, AK Parti'li üyelerin ret oylarına rağmen CHP’li üyeler tarafından kabul edildi. Ayrıca Nafiz Gürman Mahallesi’ne yapılacak cemevine, Âşık Mahsuni Şerif ismi verilmesi kararlaştırıldı.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ başkanlığında yapılan toplantıda CHP grubu adına konuşan Necati Yıldız, “Bayraklı Belediyemiz, AİHM'nin kararını dayanak yaparak, bu önemli soruna kendi çapında ve kendi yetki alanı içerisinde çözüm aramaya çalışmaktadır. Bizim Anayasamız'a göre uluslararası sözleşmeler, Anayasa hükmü niteliğindedir. AİHM, uluslararası sözleşmelerle kurulmuş ve Türkiye'nin taraf olduğu bir uluslararası yüksek mahkemedir. Aldığı karar, Türkiye Cumhuriyeti'nde bütün kurumları ve idareyi bağlayıcı niteliktedir. Bayraklı Belediyesi de bu kurumlardan biri olduğuna göre bu bağlayıcı hükmü yerine getirmekte. İşin yasal boyutu budur. Bu konuda hiçbir tereddüt yoktur.” dedi. AK Parti adına konuşan Hayrettin Güngör ise bunun anayasal bir konu olduğunu söyledi.

Başkan Karabağ da, “Nafiz Gürman Mahallesi’ne yapacağımız cemevine, Âşık Mahsuni Şerif ismini vereceğiz. Dünya çapında tanınmış bir isim. İsme zaten bir itiraz yok. Onu da saygıyla analım. Anadolu’nun çıkardığı bir değer. Meclisimizin aldığı bu karar, hayırlı uğurlu olsun.” dedi.