Türkiye'de son günlere damgasını vuran terör eylemleri, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki bütün siyasi parti grupları tarafından kınandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, bu sıkıntılı süreci geçmek için herkesin özveride bulunması gerektiğini söyledi. CHP, AK Parti ve MHP gruplarının sözcüleri de Kocaoğlu'nun açıklamalarını destekleyerek, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Toplantıda, İzmir’in stat meselesi de gündeme geldi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi ağustos ayı toplantısı 1. birleşiminde konuşan Başkan Kocaoğlu, ülkede peşpeşe yaşanan terör olayları sebebiyle sıkıntılı bir süreçten geçildiğini söyledi. Kocaoğlu'nun açıklamalarının ardından CHP, AK Parti ve MHP grup sözcüleri de terör olaylarını kınayarak, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Meclisteki gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından güncel konulardaki görüşlerini de dile getiren Kocaoğlu, Zübeyde Hanım Huzurevi'nde geçen cuma gecesi çıkan yangından sonra yapılan bazı yorumları değerlendirdi. Konunun siyasi malzeme yapılmaya çalışıldığını söyleyerek, “Bir huzurevinde çıkan yangından, kazadan, beladan, doğal afetten siyasi nema çıkmaz. Herkesin 'geçmiş olsun' diyeceği yerde farklı şeyler konuşuluyor. Orada bir hata, kusur yok. Yangın çıkmış, bu siyasi malzeme yapılır mı? Ne günlere kaldık.” diye konuştu.

STAT KONUSU

Aziz Kocaoğlu, bir sonraki meclis toplantısında, Göztepe'de yapılması planlanan stat projesiyle ilgili şartlı muvafakat kararını onaylayacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi'nin sahibi olduğu araziyi sadece stat ve otopark amacıyla tahsis edeceğini hatırlattı. Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Bir emrivakiyle karşı karşıyayız. Karşıyaka’da Yalı’da stat yapılıyor, ihaleye çıkıldıktan sonra bizim haberimiz oluyor. Büyükşehir yok sayılıyor. Her bakımdan yanlış ama birileri bu kararı veriyor. Şehircilik, imar ve trafik açısından yanlıştır. Biz sorumlu davranarak yanlışı vurguluyor, gerekli mücadeleyi de veriyoruz. 2011 yılından önce Örnekköy’deki spor alanını dönemin Spor Bakanı ve Gençlik Spor Genel Müdürü ile birlikte belirledik. Vali Bey, araziyi Gençlik ve Spor Bakanlığı’na acele devretti. Sonra seçimler oldu, bakan değişti. Ardından Bakan Suat Kılıç’a iki kez gittim. Ona, ‘Spor kompleksi ve stadı birlikte yapalım.’ dedim. Parasının da yarısını ödemeyi taahhüt ettik. Hatta, 'Yapılan tesisleri bakanlığa verelim.' dedik. Örnekköy’deki stat için bize ‘olmaz’ dediler. Oranın zemini sağlıklı değilmiş. Yüzde 30 maliyet farkı olduğunu söylediler. Pekiyi, Yalı'nın zemini, Örnekköy'ün zemininden daha mı iyi? ‘Hayır, burada tamamen zemini kazıkla geçeceğiz. Zemin suyun içinde.’ dediler. O halde problem zemin değil. Göztepe’ye de, Karşıyaka’ya da hangi amaçla stat yapılıyor bilmiyoruz. Hangi şehir plancısını götürürseniz götürün, elini vicdanına koysun, karşı çıkar. Göztepe Stadı’nın olduğu yerde arazimiz var. Stat ve altına otopark yapılabilmesi için çarşamba günü buraya müsaade edeceğiz. Stadın altında ticari alan yapmaya engel olmuyoruz. Kitlenin altına yapılabilir. Süreci de izliyoruz. Aynı durum Karşıyaka’da da geçerlidir. Herkes eğri oturacak, doğru konuşacak. Bu kenti beton yığını yapmak istemiyoruz. Kenti her yerde imar rantı olarak düşünmeyeceğiz. Karşıyaka’da oturanlar stada baksınlar, arkasında fidanlıktan başka yeşil alan yok. Göztepe’de de aynı durum geçerli. Bu nasıl bir şeydir? Uzundere’de binlerce dönümlük arazi var. Stat yerinin oraya yapılmasında ne mahsur olabilir? Mevcut tesisler, bırakın altyapı tesisleri olarak kalsın.”

'ARSA MAĞDURLARINDA MUHATAP TBMM'
Başkan Kocaoğlu, meclis toplantısından önce eylem yapan Balçova arsa mağdurlarının durumunu da değerlendirdi. Meselenin çözümü için çok çabaladığını ifade ederken çözümün adresinin de TBMM olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Biz geldiğimizde orada bin 842 vatandaşımız vardı. Bir kısmı dere yatağında, yamaçta ve zor yerlerde bulunuyordu. Zaten insanlara makbuz verilmiş. Bizim belediye olarak kanun yapma yetkimiz yok. Bunu ancak TBMM, kanun çıkararak çözebilir. Bu tapuları çözmek istiyoruz. Avukatları ile görüştük. Çalışma yaptık. Zemin etüdünü belediye yaptı. Planlamayı da yaptık. Arazinin büyük kısmı ‘sakıncalı alan’ çıktı. Tek tek inşaat yapmak mümkün olmadığı için yerleşim planı yapmak istedik. İmar planını da yaptık. Önce bize, ‘Olimpiyat Köyü kadar yoğunluk verin.’ dediler. Onu da verdik. Arkasından, ‘AİHM’e gideceğiz.’ dediler. Bu arkadaşlar orada 2 bin 500 daire yapabiliyorlar. Biz, ‘olan budur’ dedik. Bu mesele 40 seneden beri gündemde. Tapularla ilgili belediyenin yapacağı bir şey yoktur. 11 senedir belediye başkanı olan kişi, çözme iradesini göstermiştir. AİHM’den ne çıkarsa karardır. Kanun ne derse o olur. Bizim çözebildiğimiz bu kadar. Mağdur olmuşlardır, haklılar. Ellerinde tapu olan var ya da makbuzu var. Kangren olmuş bir yaradır. Elinde tapusu olmayanlar, TBMM’ye gidip sorunu çözmelidir.” dedi.

TOPLANTI SIRASINDA VATANDAŞ İSYANI
Bu arada meclis toplantısında salonda bulunan bir vatandaş, “TCDD kampında engellilerden 15 lira para alınıyor. Yazıklar olsun AKP’ye.” diye bağırınca ortalık karıştı. AK Parti grubu, Kocaoğlu’nu kişiyi uyarmamakla suçladı. Kocaoğlu ise, “Konuşmasına izin vermedim. Siz tepki gösteriyorsunuz. En son söylediği şey AKP. Kardeşim siyaset mi yapıyorsunuz, başka bir şey mi yapıyorsunuz? Ayağa kalkan belediye başkanına laf söylüyorsunuz. Adam irticalen geldi konuştu. Söz mü istedi? Konuşmayacağını bilmiyor. Bu arkadaş bana da söyleyebilirdi. Müneccim değiliz, nereden biliriz ne söyleyeceğini? Niye stres yapıyorsunuz şu ölümlü dünyada? Siz şimdi, biz buraya adamı getirdik mi demek istiyorsunuz? Bugün sana, yarın bana olur.” dedi.

Başkan Kocaoğlu ayrıca kapatılan İl Özel İdaresi'nin mallarının haksız dağıtımına karşı açtıkları davaları teker teker kazandıklarını da hatırlattı. Valiliğin 30 ilçe arasındaki iş makinesi dağıtımda en büyük payın AK Partili belediyelere düştüğünü dile getiren ve hangi ilçelere ne kadar araç verildiğini sıralayan Kocaoğlu, CHP'li belediyelerin birçoğuna ise bir araç bile verilmediğini söyledi. Kocaoğlu, “Bu dağılım yapılırken şu belediyenin hizmet yapması için bu araçlara hakkı vardı, doğru. Pekiyi, diğer belediyelerin hakkı yok mu? Adalet mülkün temelidir.” dedi.