İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden, aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu 129 sanıklı davanın son duruşmasında avukatlar, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nin KCK davasıyla ilgili dosyanın Anayasa Mahkemesine (AYM)'ye gönderilmesi kararı aldığını, bunun sorulmasını istemişti. Mahkemeye AYM'den gelen cevapta, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosya başvurusunun, yönteme uygun yapılmadığı için esastan reddedilip geri gönderildiği belirtildi.

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2014 Aralık ayında görülen duruşmaya, Başkan Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı sanıklar v avukatları katılmıştı. Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir, davanın Anayasa'ya aykırılığı hususunun değerlendirilmesini ve dosyanın AYM'ye gönderilmesini istediklerini söyleyerek, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin KCK davasında dosyanın AYM'ye gönderilmesi kararı aldığını hatırlatmıştı. Davanın özel mahkemeler zamanında açıldığını, oysa özel yetkili mahkemelerin kaldırılma sürecinde ikili bir durum oluştuğunu söyleyen Av. Demir, hukuksuz şekilde elde edilen delillerle açılan davalara devam edilmesinin ikili bir durum ve Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğini iddia etmişti. Mahkeme heyeti, AYM'ye müzekkere yazılarak İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davayla ilgili bir müracaat olup olmadığının sorulmasına ve bu konudaki talebin daha sonra değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 10 Mart 2015 tarihine ertelemişti.

AYM, bu müzekkereye cevap verdi. Mahkeme dosyasına giren yazıda, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sorulan dosyası ile ilgili olarak, 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun'un 40. maddesinin (4) numaralı fıkrası gereğince yöntemine uygun olmadığından esas incelemeye geçilmeksizin reddine karar verildiği, yöntemine uygun başvuru yapılması için dosyanın İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği belirtildi. İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi, gelecek celsede AYM'nin cevabını değerlendirerek bir karar verecek.