Konak Kent Konseyi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na dilekçe vererek, 1 ile 5 yaş arası çocuklara süt dağıtımı hizmetinden Suriyeli mülteci çocukların da faydalanmasını istedi. "Süt Kuzusu" projesi kapsamında, çocuklara Büyükşehir Belediyesi ve Tire Süt Kooperatifi tarafından süt dağıtılıyor.

Konak Belediyesi Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu'nun imzasıyla yazılan söz konusu dilekçede Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve mültecilerin hukuki statüsüne ilişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi gibi Türkiye'yi de bağlayan uluslararası sözleşmeler hatırlatılarak, hangi ülkeden olursa olsun herkesin, geldikleri ülkede insan onuruna yaraşır bir yaşam hakkına sahip olduğu ve dolayısıyla Suriyeli çocukların da süt yardımından faydalanması gerektiği ifade edildi. Mumcu, yaptığı açıklamada, “Kentimizde çoğunluğu Suriyeliler olmak üzere önemli sayıda mülteci, oldukça zor koşullarda yaşamaktadır. Süt dağıtımının, bu zorluklar içinde yaşamaya çabalayan 1-5 yaş arası mülteci çocuklarına da verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Türkiye’deki 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ve yaşam şartlarının zorluğuna dikkat çeken kent konseyi, İzmir’in süt projesiyle diğer şehirlere de örnek olabileceğini belirtti: “Gerek ilimizde, gerek de ülkemizin pek çok bölgesinde belediyeler, mültecilere yardımda bulunmaya çalışmaktadırlar. Çok farklı kültürlerden gelen insanlarımızın bulunduğu ve hoşgörülülüğü pek çok kez vurgulanan İzmirimiz'd, süt dağıtımının mülteci çocuklara da sunulmasıyla örnek bir davranış sergilenmiş olunacaktır.”

Konsey, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Belediye Kanunu'nun, "Hemşehri Hukuku" maddesine göre Suriyeli çocukların haklarının teslim edilmesi gerektiğini savundu: “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre taraf devletler, kendi yetkileri altında bulunan her çocuğu ırk, renk, cinsiyet, dil, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanımak ve çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için azami çabayı göstermek durumunda. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun, 'Hemşehri Hukuku' başlıklı 13. maddesine göre ise, ‘Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir.’ Yani hemşehrilerin, belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların, insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.”