İzmir’in en önemli tarihi yapılarından biri olarak gösterilen 350 yıllık Aliağa Camisi’ni yeniden ayağa kaldıracak çalışmalar başladı. Hisar Camisi’nin ardından İzmir'in en eski camisi olan ve mimarisinde ağırlıklı olarak ahşap kullanılan caminin restorasyonunu Vakıflar Bölge Müdürlüğü üstlenirken tarihi yapıyı koruyan 8 metre yüksekliğinde ve 40 metre uzunluğundaki istinat duvarı da Konak Belediyesi’nce onarılıyor.

İzmir’de 2 bin 500'ün üzerinde tescilli yapının bulunduğu Konak ilçesinde, tarihi koruma ve yaşatma çalışmaları aralıksız sürüyor. Konak Diş Hastanesi arkasında yer alan Aliağa Camisi için ihale sürecinin tamamlanmasının ardından bakım onarımına başlandı. 350 yıllık geçmişe sahip cami Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Konak Belediyesi’nin eş zamanlı yürüttüğü çalışmalar ile kısa zamanda yeniden ayağa kaldırılacak.

TARİH YAŞATILACAK

Tarihî Konak su kanallarının bir tanesinin de avlusuna açıldığı Aliağa Camisi’ne dayanak olan ve geçen yıllarda yıkılan istinat duvarı, tarihî dokuya uygun şekilde yapılacak. Avlusunda Osmanlı döneminden kalma büyük mezar taşlarının da sergilendiği cami, yenileme çalışmalarının ardından eski günlerine kavuşmuş olacak. Hisar'dan sonra İzmir’in en eski camisi olarak bilinen Aliağa Camisi'nin, 1672 yılında Gedizli Ali Ağa tarafından yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Caminin yapımında, hem mermer hem de ahşap kullanılmıştır.