İzmir'de Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Mahalleler Birliği, 540 hektar alanı kapsayan dönüşüm projesi için hazırlanan plana itiraz ederek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği üyeleri, şehir dönüşümüne karşı olmadıklarını ancak plana itiraz ettiklerini, plan hazırlanırken dönüşüm sınırlarında kalan evlerde yaşayanların fikrinin sorulması gerektiğini söyledi. Dernek Başkanı Halil Ecevit, afete dayanıklı sağlıklı yapılaştırma adı altında başlatılan sürecin, ticari alanların oluşturulması anlamına geldiğini belirterek, "Yasanın müteahhitlere sağladığı çeşitli vergi avantajlarıyla bu alanın zenginlere peşkeş çekilmesinden başka bir şey değildir. Kamu yararı yoktur. Bu planların ve yapılmak istenen kentsel dönüşümün temel amacının rant olduğu kesinleşmiştir. Bu, yaşamlarımıza uzatılmış bir talan planıdır." dedi.

Basın açıklamasında şunlara değinildi: "Bu topraklarda yaşayan yaklaşık 60 bin kişi görmezden geliniyor. Kentsel dönüşüm planında yoksullar, esnaf, kiracılar, sosyal konutlar düşünülmemiş ancak projede dev alışveriş merkezleri, büyük ticari alanlar oluşturulmuş. Bu planla yapılmak istenen, rant sağlamaktır. Yaşamlarımıza uzatılmış bir talan planıdır. Bizler bu mahallelerin gerçek sahipleri olarak, idarecilerin bu emellerine ulaşmasına izin vermeyeceğiz. Hep birlikte bu plana itiraz edeceğiz."

Açıklamanın ardından gruptakiler, yanlarında getirdikleri itiraz dilekçelerini müdürlüğe teslim etti.