İzmir'in Karşıyaka Belediyesi, şubat ayı ilk meclis toplantısında Alevileri yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İlçedeki bütün cemevlerine ibadethane statüsü verildi. Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Cemevleri, birilerinin söylediği gibi cümbüşevi değil, kültür yuvasıdır. Din ve siyaseti ayırmalı, cemevlerini resmi ibadethane olarak görmeliyiz." dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, inançlara ve ibadete saygı kapsamında cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik kararını değerlendiren Karşıyaka Belediyesi, konuyu meclis gündemine taşıdı. Kültür merkezi olarak anılan bu mekanların resmî ibadet yerleri olarak tescillenmesini içeren karar, oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti'li dört üyeden üçü ret oyu kullanırken Ersin Güngör kabul oyu verdi. AK Parti'liler, daha sonra salonu terketti.

Cemevlerinin ibadethane olması konusunun Türkiye’de yıllardır tartışıldığını belirten Başkan Akpınar, "Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesi, Alevi yurttaşlarımızı çok derinden incitmiştir. Dinle siyaseti bir tarafa ayırmak gerekiyor. Bu kültürlere, bu dinî inançlara özgürlükler tanımıyorsanız bunun adına ileri demokrasi denmez. Cemevleri ibadethanedir. Cemevleri, birilerinin söylediği gibi hiçbir zaman cümbüşevi olmamıştır. Tam tersine cemevleri bir kültür yuvası olmuştur. Cemevlerinin bugün Türkiye’de ibadethane olarak kabul edilip dedelerinin de cami imamlarımızla aynı statüde değerlendirilmesi gerekiyor. Karşıyaka Belediye Meclisi’nin böyle önemli bir konuda göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür ediyorum. Umarım herkese örnek olur." dedi.